Kendi pişirdiğimin lezzetini bugüne dek bir başkasında bulamadım dersem abartmış olmam! Az dahi söylemiş olurum hatta.. Pastacı kremasının pürüzsüzlüğü kıtır hamur toplarıyla birleştikten sonra hayatımın çikolata sosu ile taçlanır ve ortaya tadına doyum olmayan bir şaheser çıkar. Her lokması mutluluğun ta kendisi..
Tarifi bir süre birlikte çalışma fırsatı bulduğum Hasan Usta'dan bana yadigar.. “Hayatının profiterolunu yemeye hazır mısın?” diye sormuştu pişirmeden hemen evvel.. Ne kadar olabilir ki diye düşündüm ve bir tattım, ancak bu kadar olabilirdi dedim. O günden beri başucumda, ne zaman ki can profiterol çeker, o zaman elim uzanır. :)
Profiterol niyeyse hep gözümüzde büyüttüklerimizden birisidir. Hep hazırına gider elimiz.. Oysa ki üç ayrı aşamadan oluşmasına karşın her aşamanın sizden çaldığı vakit çok kısadır. Herkes tam şuan mutfağa adımını atsa (aralardaki soğutma işlemlerinin buzluk kullanarak yapıldığını varsayarsak) 1 saat sonra önünüzde bir kule profiterol hazır olacak, iddia ediyorum! :) Ve inanın her malzemeye, her emeğe, her dakikasına değer.. Lezzetini anlatmayı bir derece başarabilirim, pişirip tatma fırsatınız olursa ne kadar da eksik gelecek size hakkındaki kelimelerim, biliyorum. Ev yapımı profiterol gibisi asla yok.
Bu arada; vakitsizlik yaşayanlar için; profiterol topları dışındaki aşamalar servisten bir gün evvel de yapılabilir. Pastacı kreması buzdolabında bekler, sos da ertesi gün birdaha ısınır. Fakat profiterolün tazeliğini gösteren en önemli unsur hamurudur. Ben o yüzden dışarda bu tatlıyı yemek konusunda maalesef hep çekimserim çünkü yapıldığı gün servis edilmediği takdirde ertesi günlerde hamuru çabuk bayatlar ve bunu lezzetine yansıtır. O yüzden; genelde sadece yiyebileceğimiz kadar profiterol topunun içini krema ile doldurur, servis ederim ben. Ertesi güne kalsın istiyorsam topları içi boş şekilde saklarım, ve muhakkak tazelemek için ne zaman istiyorsam çıkartıp fırınlar ve öyle kremayla doldururum. Bir nevi takıntım da diyebiliriz! :) Eğer tazecik profiterol sunmak istiyorsanız; hem kendinize hem misafirlerinize, bu söylediklerim işinize yarayacaktır.
Sosu ise; dahiyane bir şey! İnanılmaz! Kaşık kaşık yiyip bitirebilirim, sadece onunla yıllarca beslenebilirim. :) Hele ki iyi çikolata kullanıyorsanız, o ölçüde katlanacak lezzeti. Sosumuzun çoğunluğu çikolatadan oluştuğu için dolapta donuyor, dolayısıyla sosunu da servisten hemen evvel dökmenizi tavsiye ediyorum. Klasik pastane profiterolleri niçin dolapta donmuyor; çünkü içinde çikolata değil kakao kullanıyorlar. Fakat ben kesinlikle maksimum lezzet için ille de gerçek çikolatalı sos diyorum, farkı anlayacaksınız!
Sözü fazla uzattım çünkü söz konusu profiterol. :) Kalbimde yeri başka özel bir tat.. Yaz mevsiminde kremayı yapmıyor, hamur toplarının arasını kesip dondurma koyuyorum. Sıcak da sos dökünce üzerine... Hayalinizde canlandı eminim. Pişirin.. Hemen ilk fırsatta, belki de yeni yıl sofranız için, veya sadece kendiniz için mutlaka pişirin...
Profiterol
Pastacı Kreması için;
Malzemeler
- 30 gr (1/4 su bardağı) un
- 500 ml (2 + 1/4) su bardağı süt
- 100 gr (Yarım su bardağı) toz şeker
- 30 gr (1/4 su bardağı) mısır nişastası
- 55g (1/4 su bardağı) tereyağ (küp küp kesilmiş)
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya çubuğu veya tozu)
- Bir çimdik tuz
- 4 adet yumurta sarısı
Yapılışı
- Sütü ocağa koyun ve orta ateşte ısınmasını bekleyin.
- O esnada bir kapta nişasta, un, yumurta ve şekeri çırpma teli ile karıştırmaya başlayın. Sütten çok az kabın içine ekleyin, pürüzsüz olana kadar karıştırın.
- Ocaktaki süt kaynamaya yakın karışımın içine yavaşça bir yandan karıştırararak ekleyin ve sonra kaptan tekrar tencereye aktarın. Orta ateşte bir yandan sürekli çırpma teli ile karıştırın ve koyulaşana kadar pişirin.
- Koyulaşınca ocaktan çekin, tereyağını ve vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Tereyağ içinde eriyince ayrı bir kaba alıp, kremaya temas edecek şekilde streç filmle örtüp buzdolabında soğumaya bırakın.
- Bu esnada profiterol toplarını hazırlıyoruz.
Profiterol Topları için;
Malzemeler
- 175 gr (1 + 1/4) su bardağı un
- 125 gr (Yarım su bardağı) su
- 125 gr (Yarım su bardağı) süt
- Bir tutam tuz
- 110 gr (1/2 su bardağı) tereyağ
- 5 adet orta boy yumurta
Yapılışı
- Su, süt, tereyağı ve tuzu bir tencereye koyun ve ocağın altını açın.
- Kaynamaya başlayınca unu ilave edin ve bir tahta kaşık veya spatula yardımıyla yaklaşık 2-3 dakika kavurarak karıştırın. Bir hamur görünümünde olacak.
- Bir mikser kabına alıp soğumaya bırakın.
- İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın.
- Hamur soğuyunca bir yandan mikserle çırparak yumurtaları birer birer (her ekleyişten sonra aralarda çırpmak suretiyle) ekleyin.
- Akışkan bir kıvama gelince sıkma torbasına koyun ve tepsilerinize istediğiniz büyüklüklerde aralarda boşluk bırakacak şekilde profiterol topları şeklinde sıkın.
- 190C˚de kabarıp kızarana kadar pişirin. (Pişerken asla fırın kapağını açmayın)
Sos için;
Malzemeler
- 275 gr (1 + 1/4) su bardağı krema
- 100g (1/2 su bardağı) tereyağ
- 100 gr (Yarım su bardağı) toz şeker
- 225g (1 + 1/4 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
- 55g (1/3 su bardağı) sütlü çikolata (küçük küçük parçalanmış)
Yapılışı
- Çikolatalar hariç tüm malzemeyi karıştırarak ocakta kaynatın ve altını kapatın.
- Çikolataları ilave edin ve çırpma teli ile iyice karıştıktan sonra ılınmaya bırakın.
Profiterol Hazırlanışı
- Pastacı kremasını dolaptan çıkartıp şöyle bir çırpma teli ile karıştırın ve duy takılmış bir sıkma torbasına alın.
- Profiterol toplarının altlarına serçe parmağınızla birer delik açın ve pastacı kremasını içlerine doldurun.
- Bir tabağa kule gibi dizebilir, sosuyla servis edebilirsiniz. File bademler serpiştirebilirsiniz.
Bon Appétit!