Quantcast
Channel: Damy's Kitchen
Viewing all 213 articles
Browse latest View live

DÜNYA BARIŞI KURABİYELERİ

$
0
0
Tatmadan tarif ettiğimde her sözcük yetersiz kalacak anlatmaya gibi hissediyorum. İnanılmaz leziz, bir ısırıkta ağızda eriyen, mis gibi çikolata kokan ve belki dünya barışı dahi sağlayabilecek bir kurabiye! :)





Dorie Greenspan'in "Dorie's Cookies" kitabındaki kapak fotoğrafı bu kurabiyeye ait.. Ve Dorie'nin en sevdiği! :) 90'lı yıllarda bu tarifi Fransa'nın en meşhur pastacı şefi Pierre Hermé'den öğrenmiş.. Kendisi Korova kurabiyeleri ismiyle tanıtmış bu lezzeti Dorie'ye.. Hala da o ismiyle bilinir bazı kaynaklarda. Fakat sonra bir gün bir komşusu evlerinde ne kadar severek pişirdiklerinden bahsetmiş ve "bizim evde biz bu kurabiyelere dünya barışı kurabiyeleri ismini taktık" demiş. Dorie hemen ismini değiştirmiş, ve olmuş size Dünya Barışı Kurabiyeleri.. :) Hakları var! Keşke imkanımız olsa, her şehirden bir şanslı kişi seçilse, tüm insanlığa dağıtılsa! Bir nebze huzur aşılar belki..


Tarif çok kolay, özellikle soğutma aşamasına dikkat etmek kaydıyla asla olumsuz sonuç elde edeceğinizi düşünmüyorum. Fakat hatırlatmakta fayda görüyorum; ne kadar iyi kakao kullanırsanız o ölçüde lezzet elde edeceksiniz. Soracaklar için önceden bilgisini vereyim; Ben Pastanede Varsa'dan aldığım Cacao Barry kakaosunu kullandım ve enfes bir sonuç elde ettim! Tabii ki kaliteli birçok seçenek mevcut. Ve inanın arayışa girmeye değer.. :)



Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse.. Öyle bir lezzet ki bu, Dünya barışını sağlar mı bilmem ama ruh sağlığına şifa olduğu kesin.. Acilen pişirmeli; kurabiye kutunuzu şenlendirmeli ve en sevdiklerinizin bir ısırıkta yüzlerinde oluşan tebessüme şahit olmalısınız. :)

Dünya Barışı Kurabiyeleri


Dorie's Cookies adlı kitaptan adapte edilmiştir.

Malzemeler


  • 170 gr (1+1/4 su bardağı) un
  • 28 gr (1/3 su bardağı) kakao
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat
  • 155 gr (11 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 134 gr (2/3 su bardağı) esmer şeker
  • 50 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa vanilya tozu)
  • 142 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Bir kasede un, karbonat ve kakaoyu harmanlayın.
  2. Bir çırpma kabında tereyağını toz şeker ve esmer şekerle yaklaşık 3 dakika kabarıp homojen bir kıvam alana kadar varsa makinanızın pedal aparatıyla (yoksa normal çırpıcıyla) çırpın.
  3. İçine tuz ve vanilyayı ekleyin. Kabın kenarlarını spatula ile sıyırın.
  4. Unlu karışımı ekleyin ve hamur haline gelir gelmez çikolata parçalarını ekleyin.
  5. Hamur halinde değil de crumble gibi kum gibi bir kıvamda olabilir, endişelenmeyin.
  6. Tezgahınıza dökün ve elinizle hafif yoğurarak hamur haline getirin.
  7. Eşit iki parçaya bölün, uzunlamasına iki adet salam formunda(kalınlığı 3,80 cm çapında,uzunluğu önemli değil) hamur haline getirin ve ikisini de ayrı ayrı streç filme sararak buzdolabına koyun. Yaklaşık 3 saat soğutun.
  8. 3 saatin sonunda fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın.
  9. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  10. Bir kesme tahtasına hamurların birini alın. Keskin bir şef bıçağı ile hızlıca 1,5 cm kalınlığında hamurlar kesin. (Keserken dağılabilir, endişelenmeyin, dağılınca elinizle birleştirip tepsiye dizin)
  11. Diğer hamurla da aynı işlemi yapın.
  12. İki tepsiyi de fırına verin ve 12 dakika pişirin. (Pişerken fırın kapağını açmayın.)
  13. 12 dakikadan uzun pişirmeyin! Yumuşak gibi gelse de soğuyunca sertleşecek unutmayın..
  14. Ilınana kadar sabredebilirseniz bir bardak soğuk sütle tadına varabilirsiniz. :) 

Bon Appétit! 

 

NANELİ ÇİKOLATA PARÇACIKLI KURABİYE

$
0
0
Nane ile çikolatanın uyumuna bir kez daha aşık edecek bir lezzet! Tazecik nane tutamlarının tereyağına yaydığı o muhteşem aroma kurabiye hamuruyla bütünleşiyor. Ve ortaya tadına doyulamayan, erimiş ılık çikolata parçacıklarıyla damakta şölen yaratan kurabiyeler çıkıyor.

Kurabiye düşkünlüğümü biliyorsunuz, yüzlerce denemem arasından en beni etkisi altında bırakan lezzetlerle buluşturuyorum sizi. Bu tarif kesinlikle en iyi çikolata parçacıklı kurabiye' den sonra en en sevdiğim oldu bile!



Naneli çikolatalı tatlara oldum olası düşkünüm.. Birbirleriyle uyumu bu kadar kuvvetli çok fazla lezzet olmadığı için değerlendirmeli! :) Naneli tatlılarda genellikle hazır nane aroması kullanıldığı için fazla tercih etmiyordum.. Bu tarifi de ilk gördüğümde acaba mı dedim, sonra taze nanenin tereyağının içine işlemesiyle açığa çıkan aromanın kullanılması beni şevklendirdi..






Tarife harfiyen uyduğunuz takdirde gayet sorunsuz ve şahane bir hamur elde edeceksiniz ve büyük boy 12 adet ortasından çikolatalar akan, nane aromalı iki tepsi çikolata parçacıklı kurabiyeleriniz olacak! :)




Ve iddia ediyorum, mevsimler boyunca bu lezzet size manavdan demet demet nane aldıracak! :) bir bardak süt eşliğinde lezzetine varırken size gülümsediğimi unutmayın..

Naneli Çikolata Parçacıklı Kurabiye


Dessert For Two adlı sitedeki tariften adaptedir.

Malzemeler

  • 113 gr (1/2 su bardağı) tereyağ
  • 1/2 su bardağı taze nane (kabaca doğranmış)
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 100 gr (1/2 su bardağı) esmer şeker
  • 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa toz vanilya)
  • 210 gr (1 buçuk su bardağı) un
  • 7 gr (1 tatlı kaşığı) karbonat
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) tuz
  • 90 gr (1/2 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Öncelikle küçük boy bir tencereye tereyağ ve taze naneyi koyun ve orta ateşte eriyene kadar hafifçe karıştırın. Erir erimez altını kapatın ve yarım saat bekletin. Nane aromasını tereyağına verecek.
  2. Yarım saatin sonunda tereyağını tel süzgeçten süzerek(nane yapraklarını spatula ile güzelce ezin, aroması iyice geçsin) bir çırpma kabına alın, içine toz şeker ve esmer şekeri de koyun ve mikser ile (pedal aparatı değil çırpıcı aparatı ile) yaklaşık 3-5 dakika rengi hafif açılıp kremamsı bir kıvam alana dek çırpın.
  3. İçine yumurta ve vanilyayı ekleyin ve karışana kadar çırpın.
  4. Ayrı bir kasede un, karbonat ve tuzu harmanlayın. Karışımın içine ekleyin.
  5. Hamur haline gelir gelmez çikolataları da ekleyin. Fazla çırpmadan sadece birbirlerine karışana kadar çırpın ve hamuru bir streç filme koyun.
  6. Her yerini sardıktan sonra en az 1 saat buzdolabında soğutun. (Bu kısım önemli- Soğutma kısmını es geçerseniz kurabiyeleriniz pişerken kağıt kadar incelecektir)
  7. 1 saatin sonunda fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın.
  8. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  9. Hamuru dolaptan çıkartın ve eşit 12 parçaya ayırın.
  10. Her birini elinizle yuvarlayın ve top top olacak şekilde 6 tanesini bir tepsiye, kalan 6 tanesini de diğer tepsiye bölüştürün. (Aralıklı şekilde dizin)
  11. Vakit kaybetmeden fırına verin ve 11-12 dakika pişirin. (Çıktıklarında henüz yumuşak olacaklar, sakın pişmemiş zannetmeyin. Durdukça sertleşecekler.)
  12. Fırından çıktıktan 3-4 dakika sonra bir tel ızgaranın üzerine nazikçe spatula yardımıyla alıp soğutabilirsiniz.
  13. Ve tadına varabilirsiniz! :)

Bon Appétit!



FOCACCIA EKMEĞİ

$
0
0
Ekmeğin en kendini yedireni ve en lezzetlisidir benim için.. Has zeytinyağı ve taze baharatlarla tadına doyulamayan, tepsiye yayılarak pişen, pişerken kokusu tüm evi saran bir lezzettir focaccia. Yanında peynir ve çay olsa günlerce daha başka birşey istemem, öyle de severim işte. :)




Senelerdir vazgeçemediğim tek tariftir bu, çalıştığım günlerden bana yadigar.. Daha iyisini tatmadığım gerçek. Focaccia'dan biraz bahsetmem gerekirse, dışı kıtır, içi yumuşacık, normal ekmeklerden farkı olarak hamur kıvamının oldukça yapışkan olması ve kalıpta pişmesidir..Tahmin ettiğiniz gibi bir italyan ekmeği! :) İtalyan mutfağının dünyaya sunduğu şahane lezzet.. Yıllarca pişirip deneyimlediğim kadarıyla en lezzetlisi zeytin, kurutulmuş domates ve taze baharatlar içerenidir.. Akşam için planlanıyorsa pişmiş soğan da katılabilir. Yaz aylarında pişmiş patlıcan ve kabak dilimleriyle denenebilir.. En önemli özelliklerinden biri fırına girmeden ve çıktıktan sonra üzerine zeytinyağı sürülmesidir. Fırından çıktığında henüz el değmeyecek sıcaklıktayken zeytinyağını bir güzel içine çeker.. Bir de üzerine hafif deniz tuzu serpiştirdiniz mi, tadına doyulmaz hal alır. Tek başına bir öğün gibidir, bir demlik çayla şahane sohbetlere eşlik eder.. :) Ve üstelik tüm bunların yanında emeği de azdır, kısacık vakitte hazır edersiniz..


Daha ne olsun diyor, hemen tarife geçiyorum ve ardından bir dilim kesip zeytinyağına bana bana yiyeyim diyorum.. :) bu tarifi hayat boyunca kaybetmeyin ve tüm sevdiklerinize aşkla hazırlayın..

Focaccia


Malzemeler


  • 500 gr (3 buçuk su bardağı + 1 yemek kaşığı) un
  • 10 gr (1 tatlı kaşığı) tuz
  • 30 gr yaş maya
  • 375 gr (1 buçuk su bardağı + 1 yemek kaşığı) su
  • 20 gr (1 buçuk yemek kaşığı) zeytinyağı
  • 15 gr (1 yemek kaşığı) bal
  • 2 dal taze kekik (küçük küçük bıçakla ufalanmış)
  • 2 dal taze biberiye (küçük küçük bıçakla ufalanmış)
  • 90 gr (1/2 su bardağı) siyah zeytin (çekirdeği çıkarılıp dilimlenmiş)
  • 35 gr (1/2 + 1/4 su bardağı) kurutulmuş domates (sertse biraz sıcak suda beklettikten sonra küp küp kesilmiş)


Yapılışı


  1. Ufak boy bir kasede yaş mayayı suyun bir kısmıyla kaşıkla karıştırarak eritin.
  2. Bir çırpma kabına unu ve tuzu koyup elinizle harmanlayın. Sırasıyla yaş mayalı su, suyun kalanı, bal ve zeytinyağını ekleyip yoğurmaya başlayın. Baharatlar, zeytin, kuru domatesleri de ekleyin ve yoğurmaya devam edin. (Ele yapışan cıvık bir hamur olacak, ekstra un sakın eklemeyin)
  3. İster benim gibi sıvı yağ ile yağlanmış 26 cm'lik döküm bir tavaya, ister 26 cm'lik yağlanmış başka bir kalıba koyun.
  4. Elinize iki yemek kaşığı zeytinyağı alın ve parmaklarınızla bastırarak hamuru tüm kalıba yayın.
  5. Üzerine biraz daha ekstra baharat serpiştirin ve üzerini bir havluyla kapayın. 25 dakika oda sıcaklığında mayalansın.
  6. Bu sürenin sonunda ekmeği soğuk fırına koyun. Fırınınızı fanlı ayarda 180 dereceye ayarlayın ve üzeri kızarana dek yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakın. (Eşit kızarması için sürenin yarısında kalıbın diğer tarafını çevirebilirsiniz)
  7. Fırından çıkar çıkmaz bir fırça yardımıyla ekmeğin üzerine zeytinyağı sürün. Dilerseniz deniz tuzu serpiştirin ve ılınınca dilimleyerek tadına varın! :) 

Bon Appétit! 

 

ÇİLEKLİ VANİLYALI CUPCAKE

$
0
0


Mis gibi vanilya kokusuyla baş döndüren yumuşacık keki ve çilekli pürüzsüz kremasıyla nefis bahar kapkekleri çıktı ortaya.. Birkaç lokmada bitiyor, damakta vanilya ve çilek aroması bırakıyor!





Birkaç tarifi adapte edip malzeme miktarlarıyla oynayarak en damak tadımıza hitap eden birliktelik çıktı ortaya. Ben bayıldım.. En çok da kekine.. Müthiş bir lezzet ve dokuya sahip. Buram buram vanilya kokuyor. Sanırım bir dahakine büyük bir pasta gibi kelepçeli kek kalıbında pişireceğim. Öyle bir kek ki dilediğiniz sos ve krema çeşidiyle bütünleyebilirsiniz. Ben çilek mevsimi artık hoş geldiği için başka bir seçenek düşünmedim bile! :) ama limonlu, çikolatalı, lavantalı ve hatta sade haliyle özellikle tazecikken çay yanında yemesi pek keyifli oluyor..





Frosting kreması şahane! O hep yaşadığınız acaba sulu mu olur kaygısı asla olmasın. Eminim favori frosting kremanız haline gelecek. Çilekli olunca akla taze çileklerden yapılmışı gelebilir lakin denedim, maalesef kremayı sulandırıyor.. Dolayısıyla en garanti sonucu kurutulmuş çileklerle yapılmış olanla elde ettim. Kurutulmuş çilekleri kendiniz fırında düşük ısıda uzun süre pişirmekle yapabileceğiniz gibi, benim gibi aktar veya kuruyemişçilerden de alabilirsiniz. Rahatlıkla bulacaksınız, şüpheniz olmasın. :) Kuru çilek dilimlerimiz donukken rondoda toz haline getiriyoruz ve kremamıza ekliyoruz. Benim rondom tam çekmediği için içinde parça parça çilekler kaldı ve tam pembe rengi vermediği için pembe gıda boyası takviyesi yaptım azıcık. Ama nefis oldu! :) Ailece tatları damaklarımızda hala.. Workshop'umun da yıldız tariflerinden biri haline geldi..


Pişirmesi ayrı süslemesi ayrı tatması ayrı keyif olan bu çilekli cupcake'leri ister özel bir gününüze saklayın ister hemencik pişirmek için mutfağın yolunu tutun! Öyle çok seveceksiniz ki.. :)
  
Bu tarifin “Tariften Tabağa” ile tüm malzemeleri ölçülmüş ve paketlenmiş bir şekilde kapınıza kadar gelmesini istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz. 

Çilekli Vanilyalı Cupcake


Çilekli Krema Sally's Baking Addiction adlı siteden,
Kek ise Key Ingredient adlı siteden adapte edilmiştir.

Malzemeler

 

 Kekler için Malzemeler


  • 280 gr (2 su bardağı) un
  • 8 gr (2 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 4 gr (1/2 tatlı kaşığı) tuz
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 2 adet çubuk vanilya tohumu veya 2 tatlı kaşığı toz vanilin)
  • 120 gr (1/2 su bardağı) süt
  • 115 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 200 gr (1 su bardağı) şeker
  • 2 yumurta (oda sıcaklığında)

Frosting için Malzemeler

 

  • 40 gr (1 su bardağı) kurutulmuş çilek dilimleri (donmuş ve donukken toz haline getirilmiş)
  • 230 gr (1 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 240 gr (1 buçuk su bardağı) pudra şekeri
  • 45 gr (3 yemek kaşığı) krema
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
  • 1 çimdik tuz
  • Pembe jel gıda boyası (isteğe bağlı)

Yapılışı

Keklerin Yapılışı;


  1. Fırınınızı 190 derecede çalıştırın. Muffin kalıplarına cupcake kağıtları yerleştirin.
  2. Unu, kabartma tozunu ve tuzu bir kasede birleştirin.
  3. Vanilya ile sütü ayrı bir kapta birleştirin.
  4. Tereyağını iyice yumuşayana kadar çırpın. Yavaş yavaş şeker ekleyerek çırpmaya devam edin. Kabarık bir kıvam aldığında bırakın. Yumurtaları birer birer ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.
  5. Bu karışımın içine sütlü karışımı ve kuru karışımı teker teker ve azar azar ekleyin ve karıştırın. (Kuru ile başlayıp kuru ile bitirmeye dikkat edin.)
  6. Cupcake hamurunu kapların içine ağzına kadar doldurmayacak şekilde dökün.
  7. 20-25 dakika pişirin. (Kürdan batırdığınızda kupkuru çıkmalı)
  8. Cupcakeler soğuduğunda frosting kremamızı hazırlıyoruz.



Frosting Yapılışı;


  1. Tereyağını kremamsı bir dokuya ulaşana kadar orta ayarda çırpın.
  2. Pudra şekerini, çilek tozunu, krema ve vanilyayı ekleyin. Önce 30 saniye yavaş ayarda, sonra 2 dakika hızlı ayarda çırpmaya devam edin. Damak tadınıza çok şekerli geldi ise bir çimdik tuz ekleyebilirsiniz. Pembeliğine göre gıda boyası azar azar ekleyebilirsiniz. 

Bon Appétit! 



LİMONLU KURABİYE

$
0
0
Adeta ruha tazelik katan kurabiyeler hayal edin.. Bol taze limon aromalı, ağızda dağılan, dışı kıtır içi yumuşacık.. Tattıkça damağa yapışan, lezzeti de damakta kalan. En favori limonlu kurabiyelerimi pişirdim! Unutulmaz oldular..




İlk olarak Selimiye'deki workshop'umda pişirdik bu güzellikleri; mis gibi doğa ve fırından yayılan limon kokuları eşliğinde inanılmaz bir keyifti yaşadığımız.. Lezzeti damakta kalınca eve gelir gelmez Selimiye'deki limon ağaçlarından topladığım limonlarla yapıverdim. Bağımlılık yapıyor gibi, ilkbahar ve yaz aylarında bolca pişecek besbelli..

Bu muhteşem kurabiyeler kıvamını mascarpone peynirine borçlu! İnanılmaz kıyır kıyır yumuşacık kalmasını sağlıyor.. Nasıl bir uyum anlatamam size. Yerine sürülebilir beyaz peynirler satılıyor biliyorsunuz, su oranı labneye göre daha düşük olduğu için eğer ki mascarpone kesinlikle bulamıyorsanız tercih edebilirsiniz. Ama ilk tercih mutlaka mascarpone olmalı! Şiddetle tavsiye ederim, farkı mutlaka anlayacaksınız.



Şipşak bir tarif bu. Tazecik limonlarınız varsa, hele de organik bahçe limonlarıysa lezzetine doyulmaz. Ana malzeme limon.. Ne kadar güzel limon kullanırsanız, o kadar leziz kurabiyeler elde edeceksiniz! :) Tam anlamıyla yaz mevsimini aklıma getirdi her lokmada.. Ne kahvaltıda ne ikindi çayının yanında doyamadım yemelere..

Hayat size ekşi limon verirse limonata yapın diye bir söz var hani.. Ben onu limonlu kurabiyeler ile değiştiriyorum izniniz olursa. :) Bence tadınca bana hak vereceksiniz!

Mascarpone Peynirli Limonlu Kurabiye


In This Kitchen adlı sitedeki tariften uyarlamadır.

Bu tarifin “Tariften Tabağa” ile tüm malzemeleri ölçülmüş ve paketlenmiş bir şekilde kapınıza kadar gelmesini istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Malzemeler


  • 110 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 80 gr Mascarpone peyniri (veya sürülebilir beyaz peynir)
  • 350 gr (1 + 3/4 su bardağı) toz şeker (bölünecek)
  • 2 adet limonun rendesi (bölünecek)
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 280 gr (2 su bardağı) un

Yapılışı


  1. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve fırını 160 derecede çalıştırın.
  2. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  3. Bir kapta yumuşamış tereyağı, mascarpone peyniri, şekerin 150 gr’lık (3/4 su bardağı) kısmı, 1 limon kabuğu rendesi, limon suyu, vanilya ve tuzu pürüzsüz olana dek çırpın.
  4. Yumurta sarısını ekleyin ve çırpmaya devam edin. Son olarak unu da ekleyerek sadece karışana kadar çırpın. (kıvamı katı olmayan bir hamur olacak)
  5. Buzdolabına koyun ve yarım saat bekletin.
  6. Başka bir kapta şekerin kalan 1 su bardaklık(200 gr) kısmını kalan bir adet limon kabuğu rendesi ile karıştırın. Şeker ile limon kabukları iyice karışmalı. Limon, aromasıyla şekeri ıslatmalı.
  7. Dondurma kaşığı ile hamurunuzdan parçalar alarak hamurları top haline getirin ve limonlu şeker ile kaplayın. Kurabiye hamurlarınızı aralıklar ile fırın tepsinize yerleştirin. (üzerlerine bastırmayın)
  8. 15 dakika kadar, kenarları hafif sertleşene kadar pişirin.

Bon Appétit!

ÇİKOLATA PARÇACIKLI LIGHT KURABİYE

$
0
0


Her lokmada hissedilen ılık erimiş çikolatanın ve arkadan gelen hindistan cevizi aromasının mest ettiği, düşük kalorili kurabiyelerim var! :) Denerken bu kadar az yağ, tam buğday unuyla nasıl olur ki dedim ve sonuç tahminimden mükemmel! Aksine tadına doyamadığım bambaşka bir lezzet çıktı ortaya..





İki yıldır ilk kez diyetteyim! Baharda sağlıklı beslenmeye geçenler kervanına ben de katıldım. Yediğim salatalardan mütevellit etrafı yeşil görmeye başlamışken bu kurabiyeler bana hızır gibi yetişti. :) Elbette sağlıklı diyemem lakin benim pişirdiğim tatlılara göre öyle.. Ve hatta marketlerde hazır satılan diyet çikolatalı kurabiyelerin içeriğini incelediğimde bunların çok daha masum olduğunu söyleyebilirim. Minimum şeker, sağlıklı yağ, tam buğday unu birleşiminden doğan şahane bir ara öğün, diyet motivasyonu oldular bana. Şuan tadına bir bardak sütle varırken iyi ki sizinle de tattığım, pişirdiğim, sevdiğim her lezzeti paylaşabiliyorum diye şükrediyorum. Sizin mutfaklarınıza konuk olmak benim için çok değerli.. Diyet yaparken bile benden vazgeçmeyen bir kitle edinmişsem onların beklentilerine yönelik tarifler geliştirmek de boynumun borcu. :)



Tarifte şeker dışında malzeme değişimi yapmanızı tavsiye etmiyorum. Esmer şeker de rafine şeker sayıldığından dolayı dilerseniz hindistan cevizi şekeri de kullanabilirsiniz lakin biraz daha yumuşak kurabiyeler elde edeceğinizi unutmayın. Tam buğday unu yerine normal un tavsiye etmiyorum, hindistan cevizi yağı ise bu kurabiyelerin ana malzemesi diyebilirim. Öyle nefis bir lezzet ve kıvam katıyor ki, yerine başka birşey düşünemem dahi. Bitter çikolata ise yine ikinci olmazsa olmaz'ı bu kurabiyelerin.. Dilediğiniz bitter çikolata çeşidiyle yapabilirsiniz.



Kabul etmek gerek bi dünyanın en iyi çikolatalı kurabiyesinden lezzetli değil belki ama yokluğunu inanın aratmıyor! Hatta kimilerinin özellikle bu tarifin müptelası olacağına gönülden inanıyorum.. :) O zaman diyetler sıkıcı olmak zorunda değil, en sevdiğimiz şey olan çikolatalı kurabiyeden vazgeçmek zorunda değiliz diyorsanız siz de.. Hemen pişirmeye koyulun, hindistan cevizi kokularında kaybolun derim.. İyi ki diyeceksiniz, eminim... :)

Çikolata Parçacıklı Light Kurabiye


Ambitious Kitchen adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Bu tarifin “Tariften Tabağa” ile tüm malzemeleri ölçülmüş ve paketlenmiş bir şekilde kapınıza kadar gelmesini istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz. 

Malzemeler


  • 70 gr (1/3 su bardağı) hindistan cevizi yağı (erimiş ama sıcak olmayacak)
  • 135 gr (2/3 su bardağı) esmer şeker (veya hindistan cevizi şekeri-yukardaki açıklamayı okuyun)
  • 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 1 adet çubuk vanilya tohumları veya toz vanilya)
  • 158 gr (1 su bardağı+2 yemek kaşığı) tam buğday unu
  • 3 gr (1/2 tatlı kaşığı) karbonat
  • Bir çimdik tuz
  • 115 gr (2/3 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  3. Bir çırpma kabına hindistan cevizi yağı (sıcak değil) , şeker ve oda sıcaklığındaki yumurtayı koyup bir dakika kadar çırpın. Vanilyayı ekleyip tekrar çırpın.
  4. Ayrı bir kasede ise un, karbonat ve tuzu harmanlayın.
  5. Kuru karışımı ıslak karışıma ekleyin ve hamur kıvamına geldiğinde hemen çikolataları da ekleyip hamura karışınca durdurun.
  6. Bir dondurma kaşığı ile aynı boylarda hamurlar çıkartın ve elinizle yuvarlayarak aralıklı olarak tepsilerinize yerleştirin. (Top şeklinde koyun, yayılacak)
  7. Fırında 11-14 dakika pişirin ve çıkartın. Dışarda da pişmeye ve sertleşmeye devam edecek, asla yeniden fırınlamayın.
  8. Ilınınca bir bardak sütle tadına varın. :) 

Bon Appétit! 

MUZLU ÇİKOLATALI Light Muffin

$
0
0
Rafine şekersiz ve çook leziz! Yumuşacık ve nemli bir dokusu var ki aşık ediyor insanı kendisine.. Hele tüm evi kaplayan o kokusu.. Öyle hafif ki lezzeti, ardı ardına yiyip bitirmemek için nasıl dayandım, inanması zor. :)




İçinde şeker değil, bal var. Doğal bir bal kullanmanız daha besleyici olacaktır. İçinin o nemli dokusuna da katkısı büyük! Muz püresi ve yoğurtla da birleşince böyle pofidik, dokununca dahi parçalanacak kadar yumuşacık kekler çıkıyor tabii.. Tam buğday unu, biraz yoğurt ve hindistan cevizi yağı ile de birleşince kalorisi düşük lezzeti büyük muffinler elde etmek büyük mutluluk. Çocuklarınız için de yapabileceğiniz gibi, benim gibi diyet sürecinizde ara öğünlerinizi bu sağlıklı muffinlerle değerlendirebilirsiniz siz de. Yanında da bir bardak sütle nasıl yakışıyor..


Ben şekersiz olup bal oranı da düşük olduğu için sütlü çikolata eklemek istedim! Tabii sonuç şahane oldu, bu keklere sütlü çikolata parçacıkları fena halde yakıştı ama belki kalorisini birazcık arttırdı. :) Siz eklemeyebilirsiniz veya %70 ve üstü kakao oranına sahip bitter çikolata da ekleyebilirsiniz, damak tadınıza hangisi uyuyorsa.


Buzdolabında 3 adet olgunlaşmış muzunuz olduğu takdirde bir an bile beklememeniz gereken bi lezzet bu! :) Tatmaktan korkmayacağınız kadar masum, tahmin edemeyeceğiniz kadar leziz.. Diyette olun veya olmayın, bu güzelliklerin kokusuyla evinizi doldurmayı, lezzetiyle damaklarınızı şenlendirmeyi ertelemeyin..

Muzlu Çikolatalı Light Muffin


Joyful Healthy Eats adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Bu tarifin “Tariften Tabağa” ile tüm malzemeleri ölçülmüş ve paketlenmiş bir şekilde kapınıza kadar gelmesini istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Malzemeler


  • 3 adet muz (olgunlaşmış)
  • 80 gr (1/4 su bardağı) bal
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa 1 adet çubuk vanilyanın tohumları, veya vanilin)
  • 80 gr (1/3 su bardağı) yoğurt
  • 72 gr (1/3 su bardağı) hindistan cevizi yağı (erimiş)
  • 1 adet yumurta
  • 12 gr (2 yemek kaşığı) kakao
  • 233 gr (1 + 2/3 su bardağı) tam buğday unu
  • 1 çimdik tuz
  • 7 gr (1 tatlı kaşığı) karbonat
  • 60 gr (1/3 su bardağı) sütlü çikolata parçacıkları

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 12 li muffin kalıbınıza muffin kağıtları yerleştirin veya kağıtsız benim gibi pişirecekseniz biraz sıvıyağ ile içlerini yağlayın.
  3. Muzları blenderda çok az parçacıkları kalacak şekilde çekin. (Çatalla da ezebilirsiniz)
  4. Bir çırpma kabına muzlar, bal, vanilya, yoğurt, hindistan cevizi yağı ve yumurtayı koyup birbirlerine karışana kadar çırpın.
  5. Ayrı bir kasede kakao, un, tuz, karbonat ve sütlü çikolata parçacıklarını birlikte harmanlayın ve çırpma kabına ekleyin.
  6. Kek hamuru kıvamına gelene kadar çırpıp durdurun.
  7. Bir sıkma torbasına doldurup veya dondurma kaşığıyla muffin kalıplarınıza 3/4 lük kısımları dolacak şekilde paylaştırın ve dilerseniz üzerine ekstra çikolata da serpiştirip fırına verin.
  8. Fırında 15-17 dakika pişirin.
  9. Ilınınca servis edin. 

Bon Appétit! 

ÇİLEKLU MUZLU LIGHT MUFFIN

$
0
0


Şimdi bir bardak sütle tadına varırken ve yüzümde mutlu bir gülümsemeyle bu satırları yazıyorum.. :) Niçin mi? Yumuşacık dokusuyla çilekli pamuk muffin'i aratmayan ve ona nazaran çok daha masum içerikli olmasıyla diyet yapanlara evde bayram havası yaşatacak kadar lezzetli bir tepsi kek pişirdim! :) Tadına doyulmaz bir lezzete şimdiden hazır olun..






Muffin pişirmeyi büyük porsiyonda kek pişirmeye tercih ediyorum hep.. Hem kolayıma gidiyor, hem de dilediğim renge sahip muffin kağıtlarında piştiklerinde renk cümbüşü yaşatıyor. Tek tek kabarmalarını izlemek dahi keyifli! Porsiyon hesabı da kolay. Normalde bir oturuşta en az 3 adet yiyebilirken şimdi ara öğünlerimde sadece 1 adet. :) Ama öyle minik minik lokmalar ısırarak, ağır ağır, tadını çıkarta çıkarta yiyorum ki herşeye bedel mutluluğu.





Light fakat şekersiz değil! Bu tarifte bal ve sıvı tatlandırıcılar kıvam bozacaktır fakat toz tatlandırıcı kullanılabilir. Ben esmer şeker kullandım! Birdahakine hindistan cevizi şekeri ile denemeyi planlıyorum. Bolca yoğurt, hindistan cevizi yağı ve pek tabii bu harika dokusunu borçlu olduğu muz püresi içeriyor. Zaten muzla çileğin uyumuna bayılıyorum! Kekinden hafif muz aroması hissedilirken damakta, dişe gelen çilek parçacıkları da diğer yandan lezzeti katlıyor. Çok sevdim, çok! Ben azcık çikolata parçacığı eklemekte de bi zarar görmedim.. Bonus oldu. :) e tam buğday unu da var içinde. Light değil de ne?



Hem kahvaltıda, hem ara öğünlerinizde, hem çantaya atmalık, hem tatlı krizleri geldiğinde bu enfes muffinleri bu yaz bolca pişireceğiz! Hissediyorum... :)

Çilekli Muzlu Light Muffin


Two Peas & Their Pod adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


  • 280 gr (2 su bardağı) tam buğday unu
  • 4 gr (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 7 gr (1 tatlı kaşığı) karbonat
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) tuz
  • 4 adet muz (olgunlaşmış-rondoda püre haline getirilmiş)
  • 100 gr (1/2 su bardağı) esmer şeker (veya toz tatlandırıcı veya hindistan cevizi şekeri)
  • 54 gr (1/4 su bardağı) hindistan cevizi yağı (erimiş ve soğumuş)
  • 1 büyük boy yumurta
  • 120 gr (1/2 su bardağı) yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 1 + 1/4 su bardağı çilek (küp küp kesilmiş)
  • 1/3 su bardağı sütlü çikolata parçacıkları (isteğe bağlı)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 12'li muffin kalıbınıza muffin kağıtları yerleştirin. (Bu tariften 16 adet muffin çıkacak, hamurun kalanını başka kalıplara paylaştırabilirsiniz)
  3. Bir kapta un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu harmanlayın.
  4. Bir çırpma kabında ise muz püresi, esmer şeker, hindistan cevizi yağı, yoğurt, yumurta ve vanilyayı çırpın.
  5. Kuru karışımı içine ekleyin. Hamur haline gelene kadar çırpın.
  6. En son ise çikolata parçacıkları ve küp küp kesilmiş çilekleri ekleyip yavaşça ve nazikçe spatula ile karıştırın.
  7. Muffin kağıtlarınızın içine 3/4 lük kısımları dolacak şekilde bölüştürün.
  8. Dilerseniz üzerlerine ekstra çilek dilimleyip yerleştirin ve fırına verin.
  9. 25 dakika pişirin.
  10. Ilınınca tadına varabilirsiniz. :)
Bon Appétit! 


DİYET POĞAÇA

$
0
0


Diyetteyken canı poğaça çeken bünyeler itinayla düşünüldü ve ortaya tereyağlı poğaça gibi kıyır kıyır olmayan fakat onu çok da aratmayan bu mis gibi yumuşacık poğaçalar çıktı! :) Üstelik adeti sadece 140 kalori! Hiç fena değil, ne dersiniz?





İki adeti bile bir anda yense bir adet pastane poğaçası kalorisinin yerini tutmuyormuş! Tarifi aldığım sevgili Sibel pişirmiş, yazmış; bana da keşfedip sizinle paylaşmak düştü.. :) Ben çok sevdim! Son derece basit ve leziz bir tarif.. Yolum her düştüğünde Starbucks'tan aldığım tahıllı poğaçaya çok benziyor. Ve üstelik mayasız olması da şahane. Bolca yoğurt içeriyor, mis gibi.. Çayın yanında yemelere doyamıyor insan.. Diyetteyken sabah kahvaltılarım şenlendi desem az bile demiş olurum inanın. :)




Hemen şimdi yoğurup pişirivereceğiniz kadar kolay, ofisinize ara öğünleriniz için yanınızda taşıyabileceğiniz kadar pratik, çocuklarınıza gönül rahatlığıyla yedirebileceğiniz kadar masum bu diyet poğaçaların tarifine hiç sizi daha fazla bekletmeden geçeyim en iyisi.. Demli çayınızın yanında tadına varırken huzur ve afiyetle eşlik etmek dileğimle..

Diyet Poğaça


Sibel'in Kahvesi adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler

  • 420 gr (3 su bardağı) tam buğday unu (yavaş yavaş eklenecek)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 240 gr (1 su bardağı) yoğurt
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı poğaçaların üzerine sürmek için ayrılmış)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tutam dereotu (ince ince kıyılmış)

İç malzemesi;

  • 150 gr az yağlı beyaz peynir(veya lor peyniri)
  • Bir tutam dereotu (ince ince kıyılmış)

Yapılışı

  1. Öncelikle yumurtalardan birinin sarısını ayrı bir kaseye alın, onu poğaçaların üzerine süreceğiz.
  2. Bir yumurta, yumurta beyazı, yoğurt, zeytinyağını çırpın.
  3. Ayrı bir kapta unun 1 su bardaklık kısmı, tuz ve kabartma tozunu harmanlayın.
  4. İki karışımı birbirine karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Kalan 2 su bardağı unu azar azar gözlemleyerek ekleyin. Ben tamamını eklemiştim fakat unun tazeliğine göre değişir, daha az un da isteyebilir.
  5. Hamur yumuşak fakat ele fazla yapışmayan bir hamur olmalı. En son kıyılmış dereotunu da ekleyin ve yoğurun.
  6. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  7. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin.
  8. Hamuru 20 adet parçaya ayırın. Hepsini tek tek yuvarlayın.
  9. Bir kasenin içinde peyniri ufalayıp dereotuyla karıştırın.
  10. Yuvarladığınız hamurları elinizle tezgahta açıp ortasına birer çay kaşığı peynirli karışımdan koyun ve parmak uçlarınızla güzelce kapatın.
  11. Tepsiye hepsini dizin ve yumurta sarısını fırçayla üzerlerine sürün. Keten tohumu veya çörekotu serpiştirip fırına verin ve üzeri kızarana dek pişirin.
  12. Üzeri kapalı bir kapta tazeliğini 4-5 gün koruyacaktır. 

Bon Appétit!

PRATİK ÇİFT ÇİKOLATALI PIE

$
0
0
Ah bu ne kadar çikolata rüyası bir lezzet bilseniz, hemen pişirmeye koyulsanız da tatsanız! Sanırım onca sağlıklı, diyet seçenek bulma derdindeyken çikolata aşkımı bir kenara savurmuşum.. Hemen silkelenip geri geldim, hem de muhteşem ötesi bir pastayla.. :)




Aşırı pratik bir şey bu ve fırında pişmiyor! Tabanı sadece iki malzemeden oluşuyor; oreo ve tereyağ. İkisi birleşince şahane bir pay tabanı oluşturuyor, pay kalıbına yerleştirdikten sonra ise çikolatalı harcını pişirmek kalıyor sadece. Onu da hazırlayıp tabanla buluşturduktan sonra buzdolabında soğumaya bırakıyoruz ve hepsi bu.. Soğuduktan sonra çatala gelen pürüzsüz ve tok buram buram çikolata kokan kremasına aşık olacaksınız! :)




Çikolata zengini ve pratik mi pratik bu lezzet, kırıntısı dahi kalmayacak kadar sevilecek ve sevdikleriniz tarafından sürekli yeniden istenecek... Aşkla bakan gözlerin ışığını parlatacak, bu diyet mevsiminde 'iyi ki'ödül hakkımı bu tatlıya saklamışım dedirtecek.. :)

Pratik Çift Çikolatalı Pie


Lauren's Latest adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


Tabanı İçin;

  • 300 gr (2,5 su bardağı) Oreo Kurabiyesi
  • 90 gr (6 yemek kaşığı) tereyağ (erimiş)

İç Harcı İçin;

  • 5 yumurta sarısı
  • 360 gr (1 buçuk su bardağı) krema
  • 40 gr (3 yemek kaşığı) toz şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 1 buçuk tatlı kaşığı vanilya özütü
  • 280 gr (1 buçuk su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Süslemek için;

  • 200 gr (1+1/4 su bardağı) krema (soğuk)
  • 20 gr (2 yemek kaşığı) pudra şekeri

Yapılışı


  1. 23 cm’lik bir kelepçeli kalıbın veya bir pay kalıbının tabanını çok az sıvıyağ ile yağlayıp yağlı kağıt yerleştirin.
  2. Oreo kurabiyeleri blender ile toz haline getirin. Tereyağı ile birleştirerek spatula ile birbirine yedirene kadar karıştırın. Kalıbınızın içine döküp kaşıkla veya bir bardakla kenarlarına taşıracak şekilde bastırarak yayın ve buzdolabında soğumaya bırakın.
  3. Orta boy bir kaseye bitter çikolata parçaları ve vanilya özütünü koyup kenarda bekletin.
  4. 5 yumurtanın sarısını bir kasede hafifçe çırpıp bir kenarda bekletin.
  5. Kremayı ufak boy bir tencereye koyun, şeker ve tuzu da içine kattıktan sonra ocağa koyun.
  6. Kısık ateşte ısınınca yumurta sarılarının içine azar azar bir yandan çırparak ekleyin. Sonra tekrar karışımı tencereye alın.
  7. Bir yandan çırpma teli ile karıştırarak hafif koyulaşmasını bekleyin. (birkaç dakika sürebilir, sürekli çırpmayı unutmayın)
  8. Ocaktan çekin ve çikolatalı kaseye ekleyin. Çikolatalar sıcaklıkla eriyene kadar karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam elde ettikten sonra dolaptan kalıbınızı çıkartıp içine karışımı dökün.
  9. Üzerini düzleyin ve buzdolabında 4-5 saat soğumaya bırakın.
  10. Soğuduktan sonra krema ve pudra şekerini kabarana dek çırpıp bir sıkma torbası yardımıyla payınızın üzerine dilediğiniz gibi sıkarak servis edebilirsiniz.

Bon Appétit! 

 

UNSUZ SUFLE KEK

$
0
0
Dünyanın en leziz ve pratik şeylerinden birisi belki de! Buram buram yoğun çikolata ve ıslak kek dokusuyla aşık etti beni kendisine.. Üstelik unsuz, üstelik zeytinyağlı! Evet evet, zeytinyağlı.. Hem de ne kadar hakikisi ile yapılırsa o kadar lezzetli. Bir de en güzel soğukken oluyor.. Ah yanına da sıcacık sütlü kahve. Mutluluğun ta kendisi.. :)



Dünya çölyak haftası olunca benim de aklıma unsuz birşeyler pişirmek düştü. Başlı başına pasta gibi olsun, unlu tereyağlı kekleri aratmasın istedim. Nasıl nefis bir doku çıktı ortaya anlatmak yetmez, tahminim bu kadarı bile değildi.. Tam çikolata zengini! Şekerini bilerek biraz azalttım, bana yeterli geldi.. Eğer kullanacağınız çikolatanın oranı %70 olursa biraz arttırabilirsiniz.


Hem hafif, hem her lokmada çikolataya doyuran, dışının kıtır kabuğu içinin nemli dokusuyla mest eden, oldukça kabarıp fırından çıktığı an söndüğü için sufle kek ismini uygun gördüğüm şahane bir pasta bu.. Çileklerle muazzam yakıştı, ve daha birçok kırmızı meyveyle uyumu şahane olacaktır! Sade hali ise üzeri pudra şekeri ve çırpılmış krema ile servis ediliyor.. Öyle de tercih edebilirsiniz.


Salaş görünümlü pastaları çok daha iştah açıcı bulan bir pastacı olarak, görselliğine de lezzetine de vurulduğum bu güzelliği mutlaka tarif defterinize not edip ilk fırsatta denediğinizde her lokmada bana teşekkürlerinizi ileteceksiniz.. Kalpten.. Ve ben duyacağım.. :)

Unsuz Sufle Kek


House & Garden adlı sitedeki tariften uyarlamadır.

Malzemeler


  • 200 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 125 ml zeytinyağı
  • 160 gr toz şeker
  • 2 yemek kaşığı toz badem (veya toz fındık/blenderda bütün badem veya fındıkları çekebilirsiniz)
  • 5 adet yumurta (oda sıcaklığında/sarısıyla beyazı ayrılmış)

Yapılışı


  1. Fırınınızı fanlıda 180 derece veya alt üst ayarda 160 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 18-20 cm'lik kelepçeli kalıbınızın içini yumuşamış tereyağ ile yağlayın ve tabanına uygun yağlı kağıt kesip yapıştırın.
  3. Isıya dayanıklı bir kasede bitter çikolatayı mikrodalgada birkaç saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle veya benmari usulü eritin. (Benmari usulü eritmek için; Ufak boy bir tencerenin yarısına kadar suyla dolduruyorsunuz. Üzerine bir ısıya dayanıklı bir kasede çikolataları koyuyoruz ve ocakta suyun ısınan buharı ile çikolataları eritiyoruz.)
  4. Erimiş çikolataların içine toz şekerin yarısından biraz daha azını ekleyip çırpma teli ile karıştırıyoruz. Yumurta sarıları, toz badem ve zeytinyağını ekleyip çırpma teli ile sadece birbirlerine karışana kadar hafifçe çırpıyoruz.
  5. Büyük bir çırpma kabında yumurta beyazlarını mikserle çırpmaya başlayın. Beyazlaşınca içine kalan toz şekerini çok azar azar ekleyerek hızlıca çırpmaya devam edin. Kabı ters çevirdiğinizde akmayan bir kıvama geldiyse yumurta beyazınız olmuştur.
  6. Çikolatalı karışımın içine yaklaşık 5 aşamada spatula ile kabarmış yumurta beyazınızdan ekleyin. Her ekleme sonrası çok nazikçe alttan üste doğru hareketlerle yumurta beyazını çikolatalı karışımınıza yedirin. Fazla çırpmamak ve nazik olmak karışımı söndürmemek için önem taşıyor.
  7. Karışımınız hazır olur olmaz bekletmeden kalıbınıza dökün ve fırına verin.
  8. Fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
  9. Çıkarttığınızda kabarık olacak, sonrasında yavaşça sönecek, dışında kıtır hassas kırılgan bir kabuk olacak. Olması gereken kıvam bu. Ilınınca çember kalıptan çıkartın ve ister pudra şekeri serperek ister çileklerle süsleyip servis edin.
  10. Buzdolabınızda muhafaza etmenizi tavsiye ederim. :)

Bon Appétit!

ÇİKOLATALI VE KABAKLI GLUTENSİZ ISLAK KEK

$
0
0


Kabak mı? "O da ne alaka" demeyin, önce tüm önyargılarınızı bir kenara koyup deneyin; kekin lezzetine doyamadığınız her lokmada "iyi ki" diyeceksiniz eminim! :)

Bir sebze; bir keke ancak bu kadar sihirini katabilir.. Dokusuna ancak bu kadar güzelliği dokunabilir.. Öylesine ıslak bir kek ki! Ve öylesine saklanmış ki kabak içerisine.. Tadından eser yok! Yiyen kimse tahmin dahi edemez.. Söyleseniz inanmaz! :) Müthiş nem veriyor, keklerde o çok sevdiğimiz ıslak yapıyı günlerce korumasını sağlıyor.




Bir kekin unsuz ve tereyağsız da muhteşem olabileceğini kanıtlar nitelikte bir kek bu. Kabarırken o hissi vermişti zaten.. Kokusu tasdikler nitelikteydi.. Tadı beklentinin de üzerinde oldu. Ilık ılıkken ağızda dağılan yapısı, damağa yapışan akışkan çikolata parçacıklarıyla adeta bulutlarda gezintiye çıkardı.. :)



Özellikle dikkat edilmesi gereken püf noktaları içermemesi de cabası. Evde malzemeleriniz de tamamsa tam da şu saniye kalkıp pişirmemeniz için bir sebep göremiyorum. :) Yoksa diyet mi diyeceksiniz? Diyete de uygun aslında.. Ben ara öğünlerimde her gün bir dilimin tadına varıyorum. Dilerseniz rafine şeker yerine sağlıklı şeker alternatifleri mevcut; hindistan cevizi şekeri veya toz tatlandırıcı kullanılabilir.


Ben bu tarifi denemeden evvel oldukça heyecan doldum! Kabakları kek harcına katarken sonucu deliler gibi merak ettim.. Sonunun böyle güzel olacağını bilsem kilolarca kabak tüketirmişim her yıl meğer! :) Şimdi sıra sizde, damak tadıma güveniyorsanız bir an evvel bunu deneyimlemelisiniz..

Çikolatalı ve Kabaklı Glutensiz Islak Kek


"Gluten Free on a Shoe String" adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


  • 60 gr (1/3 su bardağı) bitter çikolata (erimiş)
  • 210 gr (1 buçuk su bardağı) glutensiz un
  • 20 gr (1/4 su bardağı) kakao
  • 4 gr (1/2 tatlı kaşığı) tuz
  • 3 gr (1/2 tatlı kaşığı) karbonat
  • 2 gr (1/2 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 200 gr (1 su bardağı) toz şeker (veya toz tatlandırıcı)
  • 115 gr (2/3 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 200 gr (2 su bardağı) kabak (rendenin ince kısmıyla rendelenmiş ve suyu sıkılmış şekilde tartılmış)
  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 84 gr (6 yemek kaşığı) zeytinyağı (veya dilediğiniz başka çeşit sıvıyağ)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa toz vanilya)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Baton kek kalıbınızı (veya başka çeşit kalıp da kullanabilirsiniz lakin pişme süresi değişebilir) biraz sıvıyağ ile yağlayıp kenarlarından taşacak şekilde yağlı kağıdı dikdörtgen kesip tabanına ve kenarlarına yapıştırın.
  3. Mikrodalgaya dayanıklı bir kaseye 60 gr çikolatayı koyup 10 saniyede bir çıkartıp karıştırmak suretiyle eritin. Bir kenarda beklesin.
  4. Büyükçe bir kapta un, kakao, tuz, karbonat, toz şeker, kabartma tozunu harmanlayın.
  5. Bu kuru karışımdan bir tatlı kaşığı kadar alıp 115 gr çikolata parçacıklarınızın içine koyup kaşıkla karıştırın. (Çikolataların keke girince dibe batmaması için)
  6. Bir çırpma kabında yumurta, sıvıyağ, vanilya ve erimiş çikolatayı çırpmaya başlayın. Rendenin ince kısmıyla rendelenmiş kabaklarınızı ekleyin.
  7. Kuru karışımı da ekleyip birbirleriyle karışana dek çırpın.
  8. En son çikolata parçacıklarınızın yarısından fazlasını ekleyin. Spatula ile hamura yedirin ve hamuru kalıbınıza dökün.
  9. Kalan çikolata parçacıklarını da hamurun üzerine serpiştirin.
  10. Fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkıp çıkmadığını kontrol edin.
  11. Fırından çıktıktan sonra yarım saat kalıbın içinde soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. 

Bon Appétit! 

 

VANİLYALI ÇİLEKLİ NAKED CAKE

$
0
0
Nasıl anlatsam.. Taptaze çilekli pasta denince hayalinizde ne canlanıyorsa o.. Vanilya kokan yumuşacık kek katları bol vanilyalı pastacı kremasıyla birleşiyor ve tazecik çilek dilimleriyle süsleniyor. O kokusu, o dokusu.. Rüya gibi! Yaz rüyası.. :)




Çikolatalı pastalara ruhumu daha yakın hissetsem de vanilya ve çileğin birleşiminden doğana karşı koymam imkansız. Uzun zamandır bekliyordunuz sade naked pasta tarifi benden. Madem yaz yaklaşıyor; doğumgünü, nişanlar, özel günler kapıda.. Kendimce en lezizini hazırlamaya çalıştım sizin için. Normalde pastanelerde çilekli pasta isteyince önünüzde margarin kokulu sadece kremşantiden oluşan kremasıyla bir pasta bitiveriyor ya, ah işte onlardan çok uzak bir ülke gibi bu pasta.. Gerçek vanilya içeriyor, süt kokuyor.. Pişirirken daha kekleri fırındayken hissedeceksiniz ne kadar özel bir pasta hazırladığınızı. Ve inanın gözünüzü korkutacak hiçbir aşaması yok.. Bir kek harcı hazırlayıp iki adet aynı boyuttaki kek kalıbına bölüştürerek pişiriyoruz.. Kreması zaten dolapta soğuyor oluyor.. Arasına ve üzerine sürüp, çilek dilimleriyle süsleyip servis ediyoruz. İlk gün tazecik olduğu için ağızda dağılıyor hatta, ben o haline pek bi bayılıyorum. :)



Pastacı kremasını lezzet olarak müthiş yakıştırsam da; pasta kaplamak söz konusu olduğunda daha akışkan olduğu için zorluk yaşatabiliyor. Çok daha garanti ve kalıp gibi duran bir kaplama kreması olması açısından çilekli cupcake'deki frosting'i tavsiye ediyorum. Ben yine her şekilde pastacı kremasını tercih etsem de, nişan ve resmi özel günler için hazırlanıyorsa en handikapsız olanı frosting.



Sunuma gelirsek; birdahakine büyük triffle kasesinde keklerimi küp küp keserek en alta krema, kek katmanı, çilek dilimleri şeklinde dizmeyi düşünüyorum. Çok modern olacaktır o da.. Triffle kasesinde tatlı sunumlarına bayılıyorum! Aynı tarifi birçok şekilde modifiye edebilirsiniz; mesela çilekli yerine muzlu, böğürtlenli, şeftalili, karışık kırmızı meyveli veya artık aklınıza ne gelirse ve kalbiniz neyi çağırıyorsa! :) En nefisinden vanilyalı kekiniz ve kremanız hazır nasılsa.. Dilediğiniz gibi donatın.


Yurtdışında çok yaygın olan ve ülkemizde de yavaş yavaş başlayan bu naked(çıplak) pastanın genelinde kalın kek katları arasında ve üstünde ince bir katman krema oluyor. En kenarlarına da taşanlarından spatula ile yayıyoruz.. Belli belirsiz oluyor. Çıplaklığı da ondan zaten, klasik pastalar gibi bol kremayla sıvanmıyor. Fakat diyelim ki siz öyle seviyorsunuz; kek ince olsun, kremanın tadına varayım diyorsunuz. O zaman aşağıdaki kek tarifini yarım ölçü yapıp kalıplara yayın. Daha ince kekleriniz olacak, daha fazla krema baskın olacaktır.

Aklıma gelen tüm detaylardan bahsettiysem (ki lütfen aklınızdan geçen bir düşünceyi yorum olarak bırakmayı tereddüt etmeyin) şimdi işin en tatlı kısmına geçebilirim ve sizi bu muhteşem lezzetle başbaşa bırakabilirim.. Çok sevecek, çok pişirecek, çokça şükredeceksiniz. Böylesine tazeleyen bir lezzetin tadına varabildiğiniz için.. :)

Vanilyalı Çilekli Naked Pasta


Spiced Blog ve Pretty Simple Sweet adlı sitelerdeki tariflerden birleştirilerek uyarlanmıştır.

Pastacı Kreması için Malzemeler


  • 60 gr (4 adet) yumurta sarısı
  • 65 gr (5 yemek kaşığı) toz şeker
  • 15 gr (1 buçuk yemek kaşığı) un
  • 15 gr (1 buçuk yemek kaşığı) mısır nişastası
  • 300 gr (1+1/4 su bardağı) süt
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 adet vanilya çubuğu (yatay şekilde bıçakla kesilip içindeki tohumları sıyırılmış)
  • Soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı pudra şekeriyle çırpılmış 120 gr (1/2 su bardağı) krema eklenecek. (İsteğe bağlı, kıvamını hafifleştirmek amaçlı)

Yapılışı


  1. Orta boy bir kasenin içinde yumurta sarıları ve toz şekeri koyup rengi açılıncaya kadar birkaç dakika elinizle, çırpma teli ile çırpın. Açık sarı bir renk alınca içine nişastayı ekleyip hafif çırpın. Unu ekleyip yine çırpın. Kenarda bekletin.
  2. Bir tencereye süt, vanilya tohumları ve ikiye ayrılmış çubuk kısımları da ekleyin.
  3. Ocağa koyun ve ısıtmaya başlayın. Isınıp kaynama belirtisi gösterdiğinde içinden çubukları çıkartın. Sütten biraz yumurtalı karışımın içine dökün, bir yandan çırpma teli ile karıştırın. Biraz daha dökün ve sonra hepsini yine tencereye alın.
  4. Kısık ateşte krema kıvam alıp koyulaşana dek çırpma teli ile hiç durmadan karıştırın.
  5. Koyulaşınca hemen ocaktan alın ve temiz bir kaseye boşaltın. Kremanın üzerine temas edecek şekilde streç film kapatın ve buzdolabında tamamen soğumaya bırakın.
  6. Tamamen soğuduktan sonra üzerinden streç filmi sıyırın. Hafifçe çırpma teli ile karıştırıp pürüzsüzlüğünü kontrol edin.
  7. Eğer tadını ve kıvamını hafifleştirmek isterseniz; 2 yemek kaşığı pudra şekeriyle sertleşene dek çırpılıp kabartılmış 1/2 su bardağı kremayı içine ekleyip spatula ile karıştırın.

Keki İçin Malzemeler


  • 420 gr (3 su bardağı) sade kek un (hazır kek karışımlarından değil, un reyonundan bakın lütfen:) )
  • 8 gr (2 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) tuz
  • 170 gr (3/4 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 300 gr (1 buçuk su bardağı) toz şeker
  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 120 gr (1/2 su bardağı) krema (bir kasede 2 tatlı kaşığı taze limon suyu ile karıştırılmış)
  • 2 yemek kaşığı vanilya özütü (veya 2 adet çubuk vanilya tohumları)
  • 180 gr (3/4 su bardağı) süt
  • Yarım kilo çilek (ince ince dilimlenmiş)

Yapılışı

  1. İki adet 23 cm'lik kek kalıbınızın içini biraz yumuşamış tereyağ veya sıvıyağ ile yağlayın ve tabanına uygun yağlı kağıt kesip tabanına yapıştırın.
  2. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. (İster turbo ister alt üst ayarda)
  3. Bir kapta un, tuz, kabartma tozunu harmanlayın.
  4. Bir çırpma kabında ise yumuşamış tereyağını toz şekerle birlikte çırpmaya başlayın. (Varsa makinanızın pedal aparatı yoksa mikser ucuyla) Açık renk olup kabarınca teker teker olmak ve arada çırpmak suretiyle yumurtalarınızı ekleyin. Bu aşamada biraz kesik bir görünüm elde edebilirsiniz, korkmayın. :) Kalıbın kenarlarından spatula geçirin, bazen tereyağ kenarlara tutunabiliyor ve hamura tam karışmıyor.
  5. Unlu karışımın birazını ekleyin. Bir yandan düşük devirde çırparken ekşi kremanızı (limonla karıştırdığınız krema) ekleyin. Vanilyayı ve sütün yarısını da ekleyin. Unlu karışımınızın kalanını ekleyin. En son sütün de tamamını ekleyin.
  6. Homojen bir kek karışımınız olacak, hazırladığınız kalıplara bölüştürüp üzerlerini düzleyin ve fırına verin. Yaklaşık 34-36 dakika ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana dek pişirin.
  7. Fırından çıkartın ve pastacı kremasıyla birleşmeden önce oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
  8. Keklerin kabaran bombeli kısımlarını tırtıklı bıçakla tıraşlayın. Birini pasta tabağınıza alın.
  9. Üzerine kremanızın bir kısmını sürün. Çilek dilimlerinizden yayın. Kalan kekinizi de üzerine kapatın. Kalan kremanızdan üzerine sürün, yanlarından krema fışkırıyorsa spatula ile hafif pastanızın yanlarına doğru yayın. Üzerini çilek dilimleriyle süsleyin.
  10. Dilerseniz hemen servis edin ve mutlaka buzdolabında muhafaza edin. :) 

Bon Appétit! 

 

ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI GALETTE

$
0
0

Kıyır kıyır ve hafif hamuru, fırında kendi suyuyla pişerek yumuşamış çilekler ve çikolatalara bulanmış şahane ötesi bir lezzet.. Ağızda dağılıyor, sıcak sıcak çikolatayla harmanlanan çilek dilimleri damakta şenlik yaratıyor; hele ki bir top dondurmayla tadına doyum olmuyor.



Çilekler şimdi tam da en gözde zamanını yaşıyorken bolca değerlendirmeli.. Galette de bunun için en mükemmel seçeneklerden birisi! Hem tart gibi lezzeti, hem tart kadar aşamalı değil hazırlaması ve pişirmesi.. Salaş görüntüsü galette'in olmazsa olmazı. Üstelik hamurunu istediğiniz meyveyle çeşitlendirebiliyorsunuz.. En sevdiklerim elmalı ve şeftalili! Tabii çilekten sonra. :) Hazırla hamuru, salaş şekilde merdaneyle aç, ortasına meyve dilimlerini koy, kenarlarını ört ve fırına ver.. Bitti bile.. Tadına varması kısacık.. Sıcacık.. Tam bir mutluluk.


Hamurunun en güzel özelliği fazla tereyağ ve şeker içermemesi. En olabilecek kadar, tam yerinde. İç harcı için de aynı şey geçerli. Üstelik dilerseniz glutensiz un kullanarak glutensiz hale de getirmeniz mümkün. Tarifin orjinalinde çilekler bitter çikolatayla buluşuyordu.. Ben kesinlikle sütlü çikolatayla hayal ettim başından beri.. Ve bence beyaz çikolata da çok yakışır! Hatta üçü bir arada lezzeti uçurur. :)


En pratiğinden ve lezzetli bir tatlı seçeneği düşünen herkesin en az bir kez deneyimlemesi gereken, dolapta tazeliğini kaybetmeye başlamış çilekleri değerlendirmek için daha iyisi olamazdı diyebileceğiniz bir tarif.. Sıcak sunumlu tatlılarla arası olanlar ekstra bayılacak!

Sevdiğiniz tüm meyvelerle deneyimleyerek tadına varacağınız koca bir yaz olsun hepimize..


Çilekli Çikolatalı Galette

Bakerita adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


Hamuru için Malzemeler


  • 150 gr (1 buçuk su bardağı) toz badem (blenderda çekebilirsiniz)
  • 70 gr (1/2 su bardağı) un (tam buğday unu veya glütensiz veya normal un)
  • 13 gr (1 yemek kaşığı) toz şeker
  • ¼ tatlı kaşığı tuz
  • 90 gr (6 yemek kaşığı) tereyağ (soğuk ve küp küp kesilmiş)
  • 1 adet yumurta (soğuk)

İç Harç Malzemeleri


  • 500 gr (2 buçuk su bardağı) dilimlenmiş taze çilek
  • 10 gr (1 yemek kaşığı) pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
  • 10 gr (1 yemek kaşığı) un
  • 90 gr (1/2 su bardağı) sütlü çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Üzerine sürmek için;


  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt


Yapılışı


  1. Hamuru için; öncelikle un, toz badem, toz şeker ve tuzu orta boy bir kapta harmanlayın. Küp küp kesilmiş soğuk tereyağını ekleyin ve parmak uçlarınızla kum kıvamına gelene kadar yağı hamura yedirin. Yumurtayı da ekleyin ve hamur haline gelene kadar yoğurun. (eğer hamur yapış yapışsa ekstra 1-2 yemek kaşığı un ekleyin) Hamuru unlanmış tezgaha alıp yuvarlak ve basık bir şekil verin ve streç filme sararak buzdolabına kaldırın. 1 saat soğusun.
  2. İç harcı için; çilek dilimleri, pudra şekeri, vanilya ve unu bir kapta iyice harmanlayın. Çikolata parçalarını da ekleyin. (Çikolataların bir kısmını üstü için ayırın.)
  3. Fırını 190 derecede ısıtmaya başlıyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz.
  4. Hamuru dolaptan çıkartıp hafif unlanmış tezgahın üzerine alıyoruz. 30 cm’lik yuvarlak bir şekil verecek şekilde merdaneyle açıyoruz. (veya daha kolay açmak için hamuru iki adet yağlı kağıdın arasına koyup merdaneyle açıyoruz ve yağlı kağıdı direk tepsiye alıp üstündeki kağıdı sıyırıyoruz)
  5. Çilekli harcı hamurun ortasına kenarlardan 5-6 cm’lik boşluk bırakarak yayıyoruz.
  6. Kenarlarını içeri doğru rastgele kıvırıyoruz.
  7. Hamur kısımlarına fırça yardımıyla sütlü yumurta karışımı sürüyoruz, kalan çikolataları serpiştiriyoruz ve fırına veriyoruz.
  8. Fırında yaklaşık 35 dakika kenarları kızarana kadar pişiriyoruz.
  9. 10 dakika ılınmasını bekledikten sonra servis ediyoruz. 

Bon Appétit!


ÇİFT ÇİKOLATALI CEVİZLİ KURABİYE

$
0
0
Dünyanın en iyi 3 kurabiyesinden biri olmaya aday.. İlkini biliyorsunuz! :) Bir diğeri de dünya barışı kurabiyeleri. Ve şimdi 'iyi ki' denemişim dediğim bu mis kokulu kurabiyeler.. Hafif kıtır dışı, yumuşacık içi, erimiş çikolata ve ceviz parçalarıyla buluşunca ortaya tadına doyulamayacak lezzette iki koca tepsi kurabiye çıktı. Süte batırarak yemenin mutluluğunu anlatması güç, kesinlikle yaşamalı ve sevdiklerimizle paylaşarak yaşatmalı.. Çünkü bu kurabiyeleri paylaşmak mutluluk dağıtmak demek. :)



Bu yaşıma dek yediğim tüm cevizli tatlıların cevizlerini ayıklayarak yediğimi ve şimdi aksine hangi kekin/browninin veya kurabiyenin içine koysam diye düşündüğümü söylesem inanır mısınız? :) Bu bile gösteriyor gün be gün başkalaştığımızı aslında..
Şimdilerde bayılıyorum! Brownilere de kurabiyelere de çok yakışıyor. Ama belki de en çok bu hamurla bütünleşti lezzeti.. Şahane oldu! Sanki cevizli browninin kurabiye versiyonu gibi hatta. :)


Çiğ halinden belli olur çoğu lezzet.. Bazıları o haliyle, pişmeden yeme isteği uyandırır hatta.. Bu kurabiyelerin hamuru gibi.. Şahane bir hamur, tarife birebir uyduğunuz takdirde de bir o kadar pratik ve sonucu belli, net.. Ahh hele pişerken enfes bir koku kapladı her yanı, ve belki de apartmana kadar taştı.. Pişerken sabırsızlanmak kadar güzeli var mı?

Ben hamurumun bir kısmını her zamanki gibi top top şekillendirdikten sonra pişmeden buzdolabı poşetlerinde buzluğa attım. Kurabiye zillerim çaldığında biliyorum ki hemencecik fırınlayıp tadına varabilirim.. Çift çikolatalı olsa da asla baymayacak kadar hafif aslında. Kakao olmasaymış sanki eksik kalırmış gibi düşünüyorum hatta. Ama ille de sade olsun derseniz çıkarttığınız kakao miktarı kadar un ilavesi yapmayı unutmayın. Bir de; ceviz yerine fındık, fıstık nasıl olur derseniz kendinizden birşeyler eklemekte serbestsiniz. Sonucu mutlaka benimle de paylaşın! Hatta bir sonrakini ben de fındık parçalarıyla yapayım, sonucun şahaneliğinden kuşkum yok...


Beni biliyorsunuz, fırından taze çıkmış kurabiyelerim ve sütüm varsa eksik pek bir şey yok demektir.. Hele bir de böylesine muhteşem bir lezzete kavuştuysam onlara sıcacık sarılıp uyuyabilirim bile. Belki sizin de hayalinizdeki tam olarak budur... Bir kutu kurabiye ile huzur bulmanın tadına varmanız dileğimle.. :)

Çift Çikolatalı Cevizli Kurabiye


Saving Dessert adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


  • 280 gr (2 su bardağı) un
  • 50 gr (1/2 su bardağı) kakao
  • 3 gr (1/2 tatlı kaşığı) karbonat
  • 4 gr (1/2 tatlı kaşığı) tuz
  • 180 gr (12 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 200 gr (1 su bardağı) esmer şeker
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı çözülebilir toz espresso (isteğe bağlı)
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 1 çubuk vanilya, veya 1 tatlı kaşığı toz vanilya)
  • 1 su bardağı ceviz (küçük küçük parçalanmış)
  • 300 gr (2 su bardağından biraz az) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Öncelikle yumuşak tereyağını şekerlerle birlikte rengi açılıp kabarana kadar yaklaşık 2 dakika çırpın.
  2. Bir kasede un, kakao, karbonat, tuz ve (koyacaksanız) espressoyu harmanlayın.
  3. Tereyağlı karışımın içine yumurta ve yumurta sarısını ekleyin. Karışana kadar çırpın ve kalıbın kenarında kalan tereyağını spatula ile sıyırın. Vanilyayı da ekleyin, çırpın.
  4. Kuru karışımı da ekleyin ve hamur haline gelir gelmez ceviz ve çikolata parçacıklarını ekleyip hamurla bütünleşmelerini sağlayın.
  5. Üzerini streç filmle örtüp buzdolabında 40 dakika bekletin.
  6. Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  7. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin.
  8. Hamuru çıkartın ve bir dondurma kaşığıyla(2 şer yemek kaşığı kadar) hamurdan toplar alarak yuvarlayıp tepsilerinize aralıklı olarak dizin. (Mutlaka yayılma payı bırakın)
  9. Dilerseniz üzerlerine ekstra çikolata parçacıkları koyun, çok hafif elinizle hamurlara bastırın ve fırına verin.
  10. 13-15 dakika pişirin. Çıkınca yumuşak olacaklar ama durdukça sertleşecekler, sakın tekrar pişirmeyin.
  11. Bir bardak soğuk sütle tadına varın. :)

Bon Appétit! 

 

KAŞ - KALKAN

$
0
0


Güzel ülkemizin cennet köşelerinden derlerdi hep buralar için; bu yaşıma kadar gezip görmemekle nelerden eksik kaldığımı bu ziyaretimde anladım. Her köşesinde tarih barındıran, insan gözünün görebileceği her türlü rengi ve mavinin her tonunu bünyesinde birleştiren bu büyülü topraklara adeta vuruldum. Gelin size de dilim döndüğünce anlatayım bu deneyimi..

Öncelikle Kalkan ile başlamak isterim.. Harika bir doğaya sahip küçük bir sahil kasabası Kalkan, tatilde kafa dinlemeyi sevenler için birebir. Tipik Akdeniz mimarisi hakim sokaklarda, tahmin edeceğiniz üzere her yer otel, pansiyon, cafe ve restoran. Merkezinde kendimizi İngiltere’de hissediyoruz.. Neredeyse bütün ilanlar, panolar, reklamlar İngilizce. Kalkan’da yerleşik bir İngiliz nüfusu olduğunu duymuştum ama bu kadarını beklemiyordum açıkçası.. Bu nedenle Kalkan merkezde vakit geçirmekten çok Kaş’ı tercih ediyoruz..

Kalkan Merkez

Kalkan Merkez

Kalkan Merkez

Kalkan Merkez
Buradaki akşamlarımızdan birini Patara Plajı’nda gün batımını seyretmeye ayırıyoruz. Patara bir açık hava müzesi.. Likya uygarlığı kalıntılarının ve hala devam eden kazıların arasından ilerleyerek plaja ulaşıyoruz. Caretta Caretta’ların büyüklü küçüklü ayak izleri bizi denize yönlendiriyor.. seriyoruz havlumuzu ve olağanüstü bir günbatımına şahitlik ediyoruz. An’ı durdurmak isteyecek kadar büyülü..

Patara Plajı - 19 No'lu Caretta Caretta yuvası.. :)

Patara Plajı'nda canlar..

Hemen arkadaş olduk.. :)


Patara Plajı'nda destansı bir gün batımına şahit olduk..
Çıplak gözle görmeden önce fotoğraflarından vurulduğum ve havasını dahi solumayı uzun süredir hayal ettiğim Kaputaş Plajı’na gitmeden olmazdı elbet. Önce tepeden bir süre muhteşem manzarasını seyretmeye doyamıyoruz ve 180 merdiveni inerek ulaşıyoruz fakat bu yorgunluğa kesinlikle değiyor.. Bir günümüzü orda karşılamayı hayal ediyoruz ve Kaputaş’ı bomboş, sadece bize aitken fotoğraflamak ve deneyimlemek için ertesi gün sabah uykumuzu feda ederek erkenden yola koyuluyoruz. Sadece dalga sesleri, turkuaz ve salt huzur. Kumların üzerinde ayaklarıma denizin köpüğü değdikçe özgürlüğe benzer bir hissiyatla doluyor içim.. Yaşadığımız toprakların ne denli güzellikler barındırdığını hatırlatıyor. 1963 yılında buranın yapımı sırasında duvarlarından düşerek hayatını kaybeden 4 işçinin isminin yazıldığı levha takılıyor gözüme.. Şimdi herkesin bakıp huzur dolduğu bu cennet diyarı nasıl da zamanında başka evlere hüzün getirmiş, düşünüp içlenmeden edemiyorum..

Kaputaş Plajı'nın yolu

Kaputaş Plajı
En çok vakti Kaş’ta geçirmeyi tercih ediyoruz, çünkü daha bir kalbimize dokunuyor sanki. Daha samimi, daha gerçek.. Daha bizden. Kaş merkezde bolca geziyoruz.. Uzun Çarşı’yı gezmek, ismine tezat olacak kadar kısa sürede bitiyor ve bolca fotoğraf karesiyle birçok kıymetli anı ölümsüzleştiriyoruz. Kedilerinin hepsi birer tebessüm konduruyor yüzüme.. Bi Lokma’da kahvaltı, Zaika’da akşam yemeği deneyimliyoruz. İkisi hakkında da çok tavsiye aldım gitmeden, Zaika kusursuza yakın bir lezzet sunarken, Bi Lokma’nın sadece anne böreği ve ortamın huzuru aklımıza kazınıyor.

Kaş Merkez - Her renk çiçek..

Kaş Uzun Çarşı

Kaş Uzun Çarşı

Kaş Sokakları

Kaş Sokakları

Her aradan dereden bir manzara.

Kaş Uzun Çarşı

Kaş Uzun Çarşı

Kaş Sokakları

Kaş Sokakları

Kaş Sokakları


Kaş Uzun Çarşı
Hidayet Koyu ve Limanağzı’nı ziyaret etmeyi unutmuyoruz. Hidayet Koyu’nu eskiden bilenler bir gözlemeci teyze ve işletmesiz bir koy olduğundan bahsetti; o haliyle hayal ettim ve o bakirliğini de görebilseydim diye düşünmeden edemedim. Hoş; şimdiki haliyle de konfor sahibi, keyifli bir plaj ortamı olmuş. Şezlong 10 TL, şemsiye 5 TL. Kaş standartlarında; ama Çeşme-Bodrum’un uçuk “beach”lerine göre oldukça uygun. Limanağzı’nda ise Bilal’in Yeri’ni tercih ediyoruz ve turkuaz-yeşil bir deniz ile baş başa güzel bir gün geçiriyoruz. Giriş ücretsiz, ne yerseniz içerseniz o.. Limanağzı’na gidiş ise 20 TL.

Buralarda nerede denize girerseniz girin, gözlük-şnorkel ikilisini yanınıza almayı unutmayın!

Limanağzı - Bilal'in Yeri

Limanağzı - Bilal'in Yeri

Hidayet Koyu - Blanca Beach
Bir günümüzü Üçağız’dan bindiğimiz ufacık bir tekne ile gezdiğimiz Kekova turuna ayırıyoruz.. Sırasıyla Akvayum ve Tersane koyları, Batık Şehir’i geziyoruz. Ve yaklaşık 5 saatimizi Kaleköy’e ayırıyoruz. Bir avuç insanın yaşadığı bu ufacık köye varır varmaz bırakıyoruz kendimizi tarih kokan sokaklarında kaybolmaya.
Antik Simena’dan kalan lahitlerin arasından muhteşem manzaralar eşliğinde yaptığımız uzun yürüyüşten sonra Ankh Cafe’nin meşhur ev yapımı dondurmalarını tadıp Kaleköy’e de tekrar en kısa vakitte kavuşmak üzere veda ediyoruz..

Üçağız

Tekne turundan..

Batık Şehir

Batık Şehir

Batık Şehir

Kaleköy - Simena

Kaleköy - Simena

Kaleköy - Simena

Kaleköy - Simena

Kaleköy - Simena

Kaleköy - Simena / Kedileri çok açtı.. :(

Kaleköy - Simena - Kale

Kaleköy - Simena

Kaleköy - Simena

Kekova
Bu gezi boyunca iki otelde konakladık, biraz da onlardan bahsetmek istiyorum. İlk olarak adresimiz Prima Donna Patara idi.. Patara’nın tepelerinde oldukça gizli saklı bir otel.. Kalkan yönüne ilerlerken Patara tabelasını geçtikten 1-2 km sonra bir beton fabrikasının önünden dağ yoluna sapılıyor.. Ve başlıyor Prima Donna’nın kendisini iyiden iyiye merak ettiren o her yanı zeytin ağacı ve ormanla kaplı, toprak ve bol tırmanışlı yolu. Yol boyunca yol kenarındaki ağaçlara yerleştirilmiş şeker mi şeker abartısız Prima Donna tabelalarının rehberliğinde yaklaşık 20 dakikalık bir tırmanışla otele ulaşılıyor.

Prima Donna'ya giden yol..

Prima Donna'nın girişi


Zeytin ağaçları karşılıyor ilk olarak. Prima Donna, Patara’nın tepelerine kurulmuş 8 adet villadan oluşan bir otel. Sahibi Cengiz Bey eski bir doktor, gayrimenkul işleriyle uğraştığı bir dönemde rastlamış bu araziye ve yıllar içinde Prima Donna’yı kurmuş. Yüksek enerjisi ve hep gülen yüzüyle tek kişilik bir ordu edasıyla yönetiyor otelini.. Hem işletmesinden hem de mutfağından sorumlu; kahvaltı, akşam yemekleri ve ikramlar hep Cengiz Bey’in farklı yorumlarıyla kendisi tarafından servis ediliyor. Patara Plajı’na tepeden bakan oteldeki villaların isimleri ise eski Hollywood yıldızlarına ithaf edilmiş; Grace Kelly, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot gibi.. Dünyadan tamamen kopmalık, doğayla baş başa kalmalık özel bir kaçış noktası. Şansımıza hava bulutluydu biz göremedik, ama buradan Patara'ya batan güneşi seyretmek ayrı bir haz imiş..

Bu köşe favorim oldu Prima Donna'da..

Her köşeden manzara..

Mutfak görürüm kaçırır mıyım hiç? :)
İkinci adresimiz olan Fidanka Hotel ise daha önce asla rastlamadığım tarzda çok ama çok bir farklı mekan; otel diyemeyecek kadar ev ruhunu hissettiriyor bize. Her yerinden yaşanmışlık, sanat ve zarafet fışkıran adeta hayal ürünü bir küçük cennet. Otel, Kalkan merkeze yaklaşık 2 km uzaklıkta ve denize tepeden bakıyor. Merdivenlerinden çıkıldığı anda masmavi bir havuz, rengarenk mis kokulu çiçek çeşitleri ve bitkiler içinde Fidanka’nın taş ve ahşapla bezenmiş evleri karşılıyor gelenleri. Otelin her köşesinde yüzlerce farklı yerden toplanmış antikalar gizli, detaylar otelin mimarisi ile muhteşem bir uyum yakalamış. Bahçesinde onlarca farklı türde ve renkte çiçeğin ve fesleğen kokularıyla harmanlanmış aroması hala burnumda!

Fidanka Hotel

Fidanka Hotel

Fidanka Hotel

Fidanka Hotel - Çiçek bahçesi..!

Fidanka'da odamız..

Odamızdan gün batımı..
Otelde kahvaltı açık büfe ve çeşit oldukça fazla. Ekmeklerinden ve üzümlü çöreğine ayrı bir not düşmek gerek, son derece muazzam! Fidanka aynı zamanda bir restorana sahip, konaklanmasa bile dışarıdan yemeğe gelinebiliyor.. Oldukça kapsamlı bir menüye sahip, deneyimleme şansımız oldu ve çook beğendik her şeyi.

Her köşesi ayrı güzel..

Fidanka'da kahvaltı..

Bu üzümlü çöreklere bayıldım!
Fidanka Hotel’in sahipleri İstanbullu bir aile. Her biri güler yüzüyle daha ilk dakikadan itibaren evde hissettiriyorlar, daha da fazlası bu enerjileri bütün personele yansıyor. Ailenin Nüket Anne’sinin hayat enerjisi ve zarafeti, Cüneyt Bey’in harika işletmeciliği ve son olarak daha ilk günden beni alan samimiyetiyle yıllardır tanıyormuşum gibi hissettiğim canım Bilge’nin misafirperverliğiyle Fidanka bende artık özel yeri olan mekanlardan biri oldu.

Patara'da gün batımı..

Kaş

Kaş
4 günün kesinlikle yetmediği bu ufak Kaş-Kalkan seyahatinden aklımızı orada bırakarak dönüyoruz. En kısa zamanda uzuunca listemizin vaktimizin yetmediği kısmını tamamlamak üzere tekrar yolumuzu bu cennet diyarına düşüreceğiz.

Kendi deneyimimi aktardığım yazıya burada son verirken, bunun tam kapsamlı bir Kaş – Kalkan gezi yazısı olmadığını not düşeyim. Gezilecek o kadar çok yer, yapılacak o kadar çok aktivite var ki buralarda, tavsiyem kendinize göre bir program çıkarmanız.

Sevgiyle..








KIRMIZI MEYVELİ PRATİK CHEESECAKE

$
0
0
Cheesecake severlere müjde! Zahmetli yapım aşamalarından uzak, kremsi dokusu ve kırmızı meyvelerle destansı uyumuyla beni ve tadan herkesi mest eden şahane bir pastayla geldim.. Hem görsel ziyafet, hem damaklarda şenlik yarattı, tam bir bayram pastası oldu. :)





Neden mi pratik? Az malzemeli ve oldukça kısa vakitte hazırlamak mümkün. Pişirme süresi ve aşamalı soğutma kısmına da uyarsanız hiç sorun yaşamayacaksınız. Üzerini dilediğiniz gibi meyve çeşitleriyle süsleyebilir, sosunu da tamamen damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz. Ben karışık kırmızı meyvelerimi bu pasta ile değerlendirmekten dolayı aşırı mutluluk duydum! İnanılmaz yakıştırdım.. O meyvelerin hafif buruk ve ekşimsi lezzeti, pastanın peynirli dokusuyla ahenk yarattılar. Bisküvi kısmı için ise pötibör tercih ettim bu defa, çok hafif bir lezzete sahip oluyor, ben hem kakaolusunu hem sadesini cheesecake tabanı için oldukça kullanıyorum. Elbette bazen de blogumdaki pötibör tarifiyle kendi bisküvimi kendim yapıyorum, mis oluyor. Vaktiniz var ise ne âlâ. :)


Peynir olarak mascarpone tercih ettim. Aslında uzun vakittir bu peyniri tercih ediyorum cheesecake tariflerimde çünkü labne su oranı yüksek bir peynir olduğu için cheesecake'in çatlamasına sebebiyet veriyor çokça. Elimde mascarpone yoksa ve bulamıyorsam elbette çaresiz yine labne peynirine koşuyorum fakat o zaman da mutlaka tarifte yazan miktardan daha fazlaca alıp bir gece evvelden ince tel süzgece oturtup süzdürüyorum saatlerce. Fazla suyunu atıyor, mis gibi oluyor.

Şimdi çok da sabırsızlandırmadan bu şahane lezzete kavuşturmak istiyorum sizi.. Benim evimde cheesecake denince akla gelen tariflerden birisi. Her meyve ve sos çeşidiyle uyumu yakalıyor, kahvenin de çayın da yanına kusursuz eşlik ediyor ve bu bayram da soframızı şenlendirdiği için şükür sebebimiz oluyor..

Elinizin emeğinden doğan bu güzel lezzeti sevdiklerinizle kurulan sıcacık bir sofranın etrafında paylaşmanıza vesile olabilmek dahi en büyük mutluluk. Dilerim ağzınızın tadı hep bayram şekeri tatlılığında olsun.. :)

Kırmızı Meyveli Pratik Cheesecake


Bisküvi Katmanı için Malzemeler


  • 250 gr pötibör bisküvi (blenderda toz haline getirilmiş)
  • 100 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (erimiş)
  • 35 gr (3 yemek kaşığı) pudra şekeri

Yapılışı


  1. 23 cm'lik bir kelepçeli kalıbın içini çok az sıvıyağ ile yağlayın ve tabanına uygun şekilde kesilmiş yağlı kağıdı yerleştirin.
  2. Fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın.
  3. Bir kapta toz bisküvi, tereyağ ve pudra şekerini spatula ile güzelce birbirine yedirin ve kalıbın içine dökün. Bir bardak veya kaşık yardımıyla bisküvilerin üzerine bastırarak kalıbın kenar kısımlarına da yükselti yapacak şekilde taşırın.
  4. Fırında 10 dakika pişirip çıkartın.

Cheesecake Harcı için Malzemeler


  • 500 gr mascarpone peyniri (veya labne peyniri) (oda sıcaklığında)
  • 60 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşak)
  • 210 gr (1 su bardağı+1 yemek kaşığı) toz şeker
  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 20 gr (2 yemek kaşığı) un
  • 60 gr (1/4 su bardağı) krema (oda sıcaklığındaki kremaya 1 tatlı kaşığı yeni sıkılmış limon suyu ya da üzüm sirkesi ekleyin)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilya

Yapılışı


  1. Fırınınızı turbo ise 150 derecede, normal altüst ayarda ise 170 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Peynir, tereyağ ve toz şekeri orta hız ayarında 3 dakika çırpın.
  3. Yumurtaları teker teker ekleyerek sadece karışana kadar çırpın.
  4. Un, ekşi krema ve vanilyayı ekleyerek karıştırdıktan sonra kalıbınıza dökün ve fırına verin.
  5. Fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Sürenin sonunda kontrol edin, eğer ki kalıbı hafif sallayınca cheesecake harcı kısmı çok sallanmıyor da sabit duruyorsa pişmiştir.
  6. Fırını kapatın fakat kapağı kapalı şekilde içinde 15 dakika bekletin.
  7. Sonra fırın kapağını hafif aralık olacak şekilde açın ve 15 dakika daha bu şekilde bekletin.
  8. Bu sürenin sonunda cheesecake'i çıkartın ve oda sıcaklığına gelene dek bekletin.
  9. Tamamen oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğumaya bırakın.

Kırmızı Meyveli Sosu için Malzemeler


  • 112 gr frambuaz
  • 170 gr çilek
  • 170 gr yaban mersini
  • 135 gr (2/3 su bardağı) toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı


  1. Tüm meyveleri blenderdan geçirin ve toz şeker ile limon suyunu da katarak bir tencerede hafif koyulaşıp sos kıvamına gelene dek pişirin. 
  2. Cheesecake'inizin üzerine dökün ve üzerini ekstra kırmızı meyvelerle süsleyin.

Bon Appétit! 

 

GLUTENSİZ ŞEFTALİLİ KEK

$
0
0

Pofidik ve nemli dokusuyla tam bir yaz keki değil mi? :) Ilık ikindi saatlerinde demini almış bir fincan çayın yanında bir dilim; tam da yorgunluk atmalık. Mevsimin en bol bulunan meyvelerinden birisi şeftalinin lezzetinin hamura geçtiği, bol yoğurtlu bir kek, üstelik glutensiz olmasıyla çok daha hafif.

Dışı kıtır, içi yumuşacık! Kuru bir kek kesinlikle değil, içi nasıl da nemli, meyveli keklere en yakışan şekilde.. Aslında başka meyvelerle de kesinlikle denenebilir! İlk olarak kayısılı hayal ettim, sonra taze kırmızı meyvelerle mesela.. Hafif ekşi-tatlı meyvelerle inanılmaz yakışır. Üstelik eminim çoğunuzun dolabında var olan malzemeler içeriyor. Glutensiz pişirmek istemezseniz normal unla da yapabilirsiniz. Ama o zaman da geçen yıl severek üst üste pişirdiğim şeftalili kek daha ağır basabilir. :)

Kesinlikle kritik, aşırı dikkat gerektiren noktaları olmayan, fazlasıyla pratik ve elinizin altındakilerle ortaya çıkabilecek en şahane ev keklerinden birisi. Pişerken evi saran o tarçınlı şeftali kokusu hele.. Mutluluğu işte tam o an hissetmeye başlıyorsunuz. Akabinde kekinize kavuşup ılık ılık bir çatal aldığınızda ortada ne dert ne tasa kalmıyor. :) ben üzerini çırpılmış krema ve taze şeftali dilimleriyle süsledim, çok da yakıştı. Bir de soğuk sütle tadına vardım ki; ah iyi ki pişirdim..


Bugün siz de fırınınızdan tam bir yaz keki çıkarmak isterseniz kesinlikle doğru tariftesiniz. Çoluk çocuk lezzetine bulanacağınız güzel günler olsun.. :)

Glutensiz Şeftalili Kek


She Likes Food adlı sitedeki tariften adapte edilmiştir.

Malzemeler


  • 280 gr (2 su bardağı) glutensiz un
  • 5 gr (1+1/4 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 3 gr (1/2 tatlı kaşığı) karbonat
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) tuz
  • 113 gr tereyağ (8 yemek kaşığı) (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 150 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
  • 50 gr (1/4 su bardağı) esmer şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1+1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2-3 adet (2 su bardağı) şeftali (kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Yaklaşık 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbınızı (veya borcam da olur) hafif sıvıyağ ile yağlayın ve tabanına uygun olacak şekilde yağlı kağıt kesip yapıştırın.
  3. Bir çırpma kabında yumuşak tereyağını şekerlerle birlikte yaklaşık 2-3 dakika rengi hafif açılıp kabarıncaya kadar çırpın.
  4. İçine teker teker olmak suretiyle yumurtaları ekleyin. Vanilyayı ekleyin.
  5. Yoğurdu da ekleyip hafif çırpın.
  6. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, tarçın, karbonat ve tuzu harmanlayın. Karışıma ekleyin.
  7. Kek karışımı olduğunda çırpmayı bırakın, içine küp küp kestiğiniz şeftalileri ekleyin ve spatula ile karıştırın.
  8. Kalıbınıza dökün. Fırında yaklaşık 50 dakika pişirin. Sürenin sonunda fırını kapatın fakat içinde 15 dakika kadar kalsın. (Glutensiz keklerin ani hava değişimine maruz kalması sönmelerine sebebiyet verebilir)
  9. Çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin ve ister çırpılmış krema ve şeftali dilimleriyle, ister sade şekilde tadına varın.

Bon Appétit!

ELMALI LIGHT YAZ KEKİ

$
0
0


Mis gibi limon aromalı, yağsız, hafifliği ve yumuşaklığıyla damakta hayranlık uyandıran bir kek çıktı fırınımdan az evvel.. Henüz kokusu burnumda size yazarken ikinci dilimi hayal etmemek elde değil! :) Öylesine alınan lokmaların yetmediği bir kek ki..





Bu tarifi aklımın bir köşesine "yaz gelsin de hafif hafif pişiririm" niyetli yazmıştım bir süre evvel.. Baktım dolabımda yakın vakitte tüketemeyeceğimizi düşündüğüm miktarda elma var, daha güzel değerlendirilemezdi dedim.. Pişirme kararımdan 1 saat sonra tadına varıyordum.. Hazırlaması en fazla 10 dakika, kalanı fırının işi! :)


Yağsız bir tarif olduğu için lezzetinde eksik olur mu düşüncesi sizin kadar bende de oldu. :) Ama bu kadar mı hissettirmez eksikliğini, süt tamamladı belki de besbelli! Ben tam buğday unu ile iyice hafifleştirdim, kepekli un veya normal unla da yapabilirsiniz. Rafine şeker yerine daha sağlıklı şeker alternatifi olan varsa, yine kullanmak serbest. Hamuru denemelere açık görünüyor. Mesela limon kabuklarının yumurtayla çırpılırken tüm aromasını vermesi de lezzeti tetikliyor. Hele içindeki elma dilimlerinin hamura kattığı nem muazzam. Bir de en son ılık ılıkken pudra şekeri eleyince tepesine, ahh hazır çay da demlendiyse.. Size geriye huzuru ve tadına varması kalıyor.


Elmalı kek sadece kış mevsimini çağrıştırıyorsa size büyük bir yanılgı içindesiniz demektir. O en sıcak günlerde dahi bir bardak buz gibi ev yapımı limonatanın yanında bir dilim ılık limonlu elmalı kekin tadına henüz varmamışsınız demektir.. Tadın, emin olun lezzetleneceksiniz.. :)

Elmalı Light Yaz Keki


As Easy As Apple Pie adlı sitedeki tarif uygulanmıştır.

Malzemeler


  • 3 adet elma (kabukları soyulup ince ince dilimlenmiş)
  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 90 gr (1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) toz şeker (veya esmer şeker veya hindistan cevizi şekeri)
  • 1 adet limon kabuğunun rendesi
  • Bir çimdik tuz
  • 110 gr (1 su bardağından 1 yemek kaşığı az) tam buğday unu (veya normal un)
  • 12 gr (3 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 75 gr (1/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı) süt
  • 1 tatlı kaşığı vanilya

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 24-25 cm'lik yuvarlak bir borcamı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ ile yağlayın ve heryerini unlayın.
  3. Bir kapta tuz, kabartma tozu ve unu harmanlayın.
  4. Elmalarınızın kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartıp ince ince dilimleyin.
  5. Bir çırpma kabında yumurta, limon kabuğu rendesi ve toz şekeri kabarana dek 3-4 dakika çırpın.
  6. İçine kuru karışımı ekleyip hafifçe çırpın, sütü de ekleyip hafifçe çırpın ve elma dilimlerinizin yarısını hamura ekleyip spatula ile karıştırdıktan sonra borcamınıza döküp üzerini düzleyin.
  7. Kalan elma dilimlerini de kekinizin üzerine dizin ve fırına verin.
  8. 30-35 dakika pişirip çıkartın. Hafif ılınınca pudra şekeri serpip dilimleyerek tadına varın. 
Bon Appétit!

EN İYİ EV YAPIMI ÇİKOLATALI DONDURMA

$
0
0
En sevdiğim dondurma kitabımın yazarı David Lebovitz'ten akıllara zarar bir tarif.. O muhteşem kıvamı, tam ayarında çikolatası ve buram buram mutluluk veren lezzeti damaklarımdayken, tam bir dondurma aşığı olarak hiç tereddüt etmeden diyebiliyorum ki; bu şimdiye dek yediğim en iyi çikolatalı dondurma! :)



Hayatımın çikolatalı dondurmasını kendim, evimde yapıp yiyebiliyor olmak ne güzel bir şey, siz de deneyimleyince anlayacaksınız. :) Dondurma denince sanki evde hazırlaması çok zor birşeymiş gibi kazınmış akıllara.. Fakat asla öyle değil. Makinanız olması kesinlikle çok daha pratiklik sağlıyor fakat olmaması da yapamayacaksınız anlamına gelmiyor.

Her şeyden evvel dondurma karışımımızı hazırlıyoruz; "creme anglaise" sos deniyor aslında buna. Sade, çikolatasız ve vanilyalı hali genellikle çikolatalı tatlıların lezzetini hafifleştirmek için çok kullanılıyor, özellikle Avrupa'da. İşte bu sos aynı zamanda çoğu dondurmanın bazı.. Başka dondurma çeşitlerinde ise içindeki başrol değişiyor sadece, çikolata oluyor karamel, karamel oluyor kahve derken aslında bu bazla birçok çeşit dondurma hazırlayabiliyoruz. Yumurtasız olarak da yapmak mümkün, o zaman çok daha akışkan 'gelato' kıvamında dondurma elde ediyorsunuz. Ben her daim yumurta içeren dondurma karışımlarının çok daha lezzetli olduğunu düşünüyorum fakat ezber bozan bazı tarifler de var, ileride paylaşacağım.. :)

Evet, David demiş ki "mükemmel çikolatalı dondurma arayışım bu karışım dondurma makinasında dönerken bir kaşık almamla sona erdi!" Kafamın içinde dolaşan ne denli mükemmel olabilir ki düşüncem benim de bir parmak aldığımda netleşti.. Kusursuzdu. Ve fikrimce; ne kadar iyi bir çikolata ve kakao ile yapılırsa o düzeyde kusursuz oluyordu!

Biraz sabırla ve anlatımıma birebir uyduğunuz takdirde (lütfen!) öylesine leziz bir dondurma yapacaksınız ki, kendinize inanamayacaksınız. Ve muhtemelen dışarda yediklerinize şiddetle burun kıvıracaksınız! :)

En İyi Ev Yapımı Çikolatalı Dondurma


David Lebovitz'in The Perfect Scoop adlı kitabından alıntıdır.

Malzemeler


  • 500 gr (2 su bardağı) krema
  • 21 gr (3 yemek kaşığı) kakao
  • 140 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 250 gr (1 su bardağı) süt
  • 150 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya yarım vanilya çubuğu tohumları)

Yapılışı


  1. Kremanızın yarısını (250 gr) kakao ile birlikte karıştırarak orta boy bir tencerede ısıtın. Kaynama noktasına gelir gelmez ocağı kısın ve 30 saniye kaynadıktan sonra ateşten hemen alıp çikolataları ekleyin. Pürüzsüz olana dek karıştırın. Kremanın kalan yarısını (250 gr) da ekleyin. Birbirlerine karışana kadar karıştırın ve karışımı büyük bir kaseye alın. Üzerine de bir tel süzgeç oturtun, birazdan lazım olacak. :)
  2. Bir kaseye yumurta sarılarını koyun ve çırpma teli ile biraz çırpın. Orta boy bir tencereye süt, şeker, tuzu koyun ve ocakta ısınmaya bırakın. Isınınca yumurtalı kaseye yavaş yavaş bir yandan çırparak ekleyin, sonra tekrar tüm karışımı tencereye alın. Orta ateşte ısıya dayanıklı bir spatula veya tahta kaşık ile sürekli tencerenin dibini sıyırarak, hafif koyu sos kıvamını alana kadar karıştırın. (Bu karıştırmanın sürekliliği çok önemli.) Koyulaşması zaman alabilir, sabırla bekleyin. :) Tahta kaşığı kaplayan bir sos haline geldiyse tamamdır, kaynatmayın..
  3. Sosunuz olur olmaz vakit kaybetmeden süzgeçten süzerek(pütürlü olma ihtimaline karşı) çikolatalı karışımın içine ekliyoruz. En son vanilyayı da ilave ediyoruz.
  4. Dondurma kasesini içi buzlarla dolu bir kabın içine oturtup soğuyana kadar bir spatula ile karıştırıyoruz.
  5. Ilınır ılınmaz da buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
  6. Tamamen soğuduktan sonra dondurma makinamızın talimatlarına göre dondurmamızı hazırlıyoruz.
  7. Dondurma makinanız yoksa; karışım tamamen soğuduktan sonra bir kalıba döküp buzluğa kaldırın ve yarım saatte bir çıkartıp bir çatalla hızlıca karıştırmak suretiyle dondurun. (Yarım saatte bir yaklaşık 6-7 defa çıkartıp çatalla çırpma işlemini yapmanız önemli)
  8. Tamamen donunca ister külahta ister kaselerde tadına varın! :) 

Bon Appétit! 

Viewing all 213 articles
Browse latest View live